Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) L’acte de lliurament del II Memorial Pere Tena va ser una nova crida a mantenir la fidelitat a la reforma litúrgica del Vaticà II. El Centre de Pastoral Litúrgica (CPL) va lliurar aquest dimecres el Memorial al bisbe Julián López i el claretià Joan Maria Canals. Julián López és bisbe de León i l’actual president de Comissió Episcopal de Litúrgia de la Conferència Episcopal Espanyola, i el claretià Joan Maria Canals va ser Director del Secretariat Nacional de Litúrgia de la Comissió Episcopal de Litúrgia.

El liturgista José Antonio Goñi, membre del CPL, va fer la intervenció central de l’acte en la que va justificar la continuïtat del premi amb el que va rebre l’any passat l’Abadia de Montserrat: “es reconeix la tasca del postconciliar del moviment litúrgic”. Una etapa en la que es va haver “d’explicar la litúrgia” amb dos objectius. D’una banda, “donar contingut teològic a la litúrgia”, sobretot per mostrar que “la litúrgia no és una posada en escena o un conjunt de lleis”. I, d’altra banda, per “actualitzar el Misteri Pasqual”. És a dir, fer-lo viu i present entre els fidels, “que no siguin només espectadors”.

En aquesta tasca de tota una generació, Goñi va remarcar com hi havia destacat el bisbe Pere Tena i els premiats en l’edició del Memorial d’aquest any. “A vegades no és important saber litúrgia, sinó viure-la” i no caure en un excés d’explicacions. Tot i això, ara cal una nova explicació a les generacions que ja no van conèixer els canvis del Vaticà II, “sobretot en la seva clau participativa”. El perill és “fixar-se més en el com que en el què”, per exemple quan “a vegades les noves generacions volen tornar a la bellesa de la celebració, que no està malament, però se centren només en seguir les rubriques sense que hi hagi res més a darrera”.

Una persona clau

En el lliurament els dos guardonats van fer memòria de la seva relació amb el bisbe Tena. Van ressaltar la seva personalitat que “creava comunió entre tots, animava a tots, s’expressava de manera propera, i a la vegada sàvia i orientadora”. El pare Canals va assegurar que “un curs del CPL amb el bisbe Tena em va canviar la meva manera de pensar”. I va recordar el paper fonamental de Tena com a sotssecretari de la Congregació per al Culte: “va ser una persona clau”. El bisbe Julián López va parlar de la litúrgia com el nucli de la seva vida personal des de la infantesa i en la seva tasca pastoral. Sobretot va remarcar el valor de la revista “Phase” com a mitjà de formació i difusió del moviment de renovació litúrgica.

Durant la proclamació de la concessió conjunta del Memorial, Jaume Fontbona va agrair la fidelitat exercida cap a la reforma litúrgica proposada pel Concili Vaticà II dels dos guardonats. “La concessió del Memorial és una manera d’agrair-los conjuntament la feina ben feta, i que es continua duent-se a terme, de les distintes Esglésies locals que conformen la Conferència Episcopal Espanyola, perquè les celebracions litúrgiques siguin realment una vivència del misteri pasqual”, va dir el president del CPL.

L’acte va comptar amb la presència del cardenal Lluís Martínez Sistach –que també havia presidit la Comissió Episcopal de Litúrgia i del bisbe Sebastià Taltavull. El rector del Seminari, Josep Maria Turull, va obrir l’acte recordant la vinculació de Tena com a docent i mestre de bona part de l’actual clergat de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.