Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts

(Jordi Llisterri-CR) Si aquest estiu voleu tornar a assistir a un dels concerts del Festival Internacional Orgue de Montserrat, arribeu a la basílica una bona estona abans. Quan arriba a la sisena edició el Festival ja s'ha convertit en una cita de les nits d'estiu que omple la basílica amb tot tipus de públic, des dels fidels incondicionals de Montserrat fins als pelegrins dels circuits culturals. I de totes generacions. "Una proposta molt innovadora per a tot tipus de públic i de condició; fins i tot vénen famílies amb nens". Així presentava aquesta setmana a Barcelona l'edició del 2016 el seu director, el monjo de Montserrat Jordi-Agustí Piqué. Tots els concerts són gratuïts

Aquest any no hi ha una proposta tant mediàtica com la de l'any passat amb el grup Messengers, un dels protagonistes del concurs "Oh, Happy Day" de TV3. Si totes les sessions omplen la basílica, en aquest concert van quedar desbordats. Però el Festival continua aportant propostes innovadores. El dissabte 16 de juliol, el Festival presenta una producció pròpia, la recreació per orgue i conjunt de timbales i metall de la famosa Música per als Focs d’Artificis i La Música Aquàtica de G. F. Händel. Una versió única que comptarà amb el mestre Arnau Reynés, titular de l’orgue de la Basílica de Sant Francesc de Palma de Mallorca, i d’un grup de metall format per sis instrumentistes i percussió. Ompliran l’espai sonor de la Basílica de Santa Maria per recrear la impressió acústica volguda per Händel.

També aquest any s'hi suma un dimensió ecumènica. El dissabte 13 d’agost acull el prestigiós cor Saint Bride’s, d'una església londinenca de la comunió anglicana. Recrearan un ofici de Vespres i Completes amb la particular polifonia anglesa alternada amb peces d’orgue. I com a signe també ecumènic, el mateix cor participarà activament en la Missa Conventual del diumenge 14 d’agost.

El programa es completa amb concert que obrirà el Festival el dissabte 25 de juny Olivier Vernet, titular del gran orgue de la Catedral de Mònaco. I el dissabte 10 de setembre hi haurà una altra proposta innovadora, un diàleg entre l'orgue i el saxofon amb els germans italo-suïssos Faggioni. En total, quatre dissabtes a les nou del vespre, amb un concert cada mes d'estiu.

Jordi-Agustí Piqué, des de fa quatre anys president del Pontifici Institut de Litúrgia Sant Anselm a Roma, recorda que "el nou orgue de Montserrat va néixer de la necessitat de litúrgia, amb la col·laboració popular de més de 4.000 persones i entitats". Però "Montserrat també és un lloc de trobada cultural", una dimensió a la que respon aquest Festival internacional d'estiu. I "un Festival on es poden fer coses noves". Alhora, el programa es vol adaptar al gran públic sense rebaixar el nivell, "que la gent tingui ganes de tornar sense haver de caure en la banalitat".

Deu anys per consolidar-se

El Festival va néixer l'any següent a la inauguració del nou orgue el 2010 i porta el nom de l'Abat Cassià M. Just, que també era organista i que morir el 2008. "Un nou orgue necessita deu anys per consolidar-se com a instrument", explica Piqué, "i un Festival també". Però per ara és un èxit de públic. I, fins i tot, reconeix que ja hi ha organistes molestos perquè no els han convidat. El programa és limitat i en part es compensa amb les visites i altres concerts i celebracions litúrgiques amb els que Montserrat acull durant l'any organistes de tot el món.

També s'ha de fer front a la complexitat d'assajar en un espai que està ple tot el dia. Per això, els intèrprets dels Festival arriben uns dies abans a Montserrat i assaguen de nit quan la basílica està tancada. Aquesta estada també és una experiència de proximitat monàstica per als participants.

Enguany els concerts seran els dissabtes 25 de juny, 16 de juliol, 13 d’agost i 10 de setembre, a les 9 de la nit amb entrada lliure. També es podran seguir en directe a través de MontserratTV i els dels dies 16 de juliol i 13 d’agost s’emetran en directe a través de les televisions de la Xarxa de Comunicació Local. Catalunya Música enregistrarà algun dels concerts. El Festival està finançat per l’Abadia de Montserrat i la Fundació Pinnae, i aquest any compta per primera vegada amb la col·laboració de Reale Seguros. A més de la direcció artística del pare Jordi-Agustí Piqué, compta amb l’assessorament de l’organista Miquel González i la coordinació general del pare Manel Gasch.

Piqué va destacar com a bona notícia que els darrers anys s'hagin renovant els orgues de diversos espais eclesials com el Monestir de Poblet, la Catedral de Tarragona o la Basílica dels Sants Just i Pastor. Poblet també compta amb un Festival internacional. "Així n'hi hagués més", assegura Piqué, un apòstol de l'orgue a Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.