Vés al contingut
Catalunya Religió

(Càritas Barcelona) La 71a reunió de l’Assemblea General de les Nacions Unides es concebia com “una oportunitat històrica per enfortir la resposta internacional envers la migració i per crear un sistema capaç de protegir els drets i respondre a les necessitats dels grans moviments de refugiats i migrants”. Així d’esperançadora es mostrava Càritas Internacional davant la primera cimera d’alt nivell de l’ONU dedicada a refugiats i migrants, que va tenir lloc aquest dilluns a Nova York.

El document aprovat arran d’aquesta trobada, la Declaració de Nova York sobre Refugiats i Migrants, reforça la protecció envers els refugiats i els migrants tot i que no és legalment vinculant per als 193 països que l’han signat i no inclou cap acció o compromís concret immediat per tal de resoldre la situació actual, ja que fins l’any 2018 no se signarà un pacte mundial per garantir un enfoc integral.

Per aquest motiu, Càritas Barcelona el valora com “un document no vinculant que proposa pretensiosos objectius però que està marcat per l’absència de compromisos concrets immediats”. Podeu llegir la seva reflexió a continuació:

Què pensa Càritas Diocesana de Barcelona d’aquesta Declaració?

Tot i que la intenció i l’interès per solucionar aquesta crisi humanitària és positiva, des de Càritas Diocesana de Barcelona –seguint la línia de Càritas Espanyola– reclamem, demanem i esperem compromisos més ferms i efectius: una protecció real de tots els refugiats i migrants i un desenvolupament explícit, concret i intens dels drets humans. Aquestes persones no poden esperar més: s’està jugant amb la seva dignitat, la seva vida i els seus drets. Això, que és tan sagrat i intrínsec per a Càritas, també ho hauria de ser per a tota la resta de líders mundials, els quals haurien de vetllar per un reconeixement, acollida, tracte i protecció el més dignes possible en favor dels emigrants i refugiats. I, sobretot, en aquest Any de la Misericòrdia, en què “acollir el foraster” és una de les obres de misericòrdia que proposa l’Evangeli.

Una Declaració que evidencia els errors

“La cimera s’ha convocat perquè fins ara hem fallat estrepitosament (...) És una vergonya que les víctimes de crims abominables hagin de patir encara més per culpa del nostre fracàs a l’hora de protegir-los”, va reconèixer Zeid Ra’ad Al Hussein, alt comissari pels Drets Humans. Seguint les seves paraules, el cardenal Parolin, secretari d’Estat del Vaticà, va recordar que “la primera causa de la crisi actual de refugiats i migrants és l’home: les seves guerres i conflictes”.

Amb l’objectiu de “salvar vides en un repte moral i humanitari”, la Declaració es pot resumir en sis punts: protegir els Drets Humans de tots els refugiats i migrants independentment de la seva situació econòmica o social; assegurar l’educació necessària per als milers de nens refugiats i migrants; assistir a tots els afectats per conflictes; ajudar els estats que acullen gran nombre de refugiats i migrants; millorar l’ajut humanitari, i augmentar les ajudes i la recol·locació dels refugiats.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.