Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) El proper divendres 31 de juliol, festivitat de Sant Ignasi, marcarà l'inici del primer Any Jubilar del Camí Ignasià, que s'allargarà fins el 31 de juliol de 2016. Els actes d'obertura es celebraran al Santuari de Loiola, a Azpeitia, i a la Cova de Sant Ignasi de Manresa, punts d'inici i final de la ruta de peregrinació que va fer Sant Ignasi de Loiola, fundador de la Companyia de Jesús, l'any 1522.

A Manresa, l'inici de l'Any Jubilar tindrà lloc el mateix dia de Sant Ignasi, el proper divendres a les vuit del vespre, amb una Eucaristia Solemne presidida per l'Abat de Montserrat, Josep M. Soler, i concelebrada pel delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig, l'Arxiprest de Manresa, mossèn Joan Antoni Castillo, el rector de la Seu, mossèn Antoni Boqueras, el Superior de la Cova de Sant Ignasi, Lluís Magriñà i el director de l'Obra Apostòlica Camí Ignasià, Josep Lluís Iriberri.

Obertura de la porta jubilar

Abans de l'Eucaristia es procedirà a l'obertura de la porta jubilar. Es tracta de la porta de ferro forjat i pedra de l'any 1625, que donà accés a la Cova de Sant Ignasi des d'aquell any i fins a principis del segle XX, moment en què es va substituir. Ara, amb la recent remodelació de l'espai de la Cova, la porta s'ha restaurat i s'ha ubicat a l'espai d'acollida que el visitant troba abans d'arribar a la Cova. Quedarà oberta durant tot l'any i els peregrins la podran creuar com a signe jubilar, de començar una vida de goig i reconciliació. Es tracta d'un gest senzill però dotat d'un profund simbolisme dins de la tradició dels jubileus, ja que en creuar la porta el pelegrí es reconcilia amb si mateix, amb Déu i amb els altres. Per això és especialment significatiu que es tracti d'una porta que durant gairebé tres segles va ser l'accés al lloc sant de la Coveta, on Ignasi pregava durant la seva estada a Manresa.

L'inici de l'Any Jubilar arriba precisament quan la Cova estrena un nou aspecte (veure galeria d'imatges), després de les obres de remodelació que s'han fet amb l'objectiu de retornar-la a l'austeritat original, recuperant l'atmosfera de roca i pedra, al mateix temps que respectant els elements que la tradició històrica i artística ha anat aportant a la Cova.

A l'entorn de la festivitat de Sant Ignasi hi haurà altres activitats organitzades per la Cova de Sant Ignasi així com l'ajuntament de Manresa i entitats de la ciutat. Entre elles, el dissabte 25 de juliol tindrà lloc al Museu Comarcal la representació d'una obra teatral escrita per Xavier Melloni, jesuïta de la comunitat de Manresa i durant aquests dies se celebraran visites, activitats i Eucaristies a diversos llocs ignasians. El programa es pot consultar aquí.

Primer Any Jubilar del Camí Ignasià

El Camí Ignasià és una proposta de peregrinació que rememora l'itinerari que Ignasi de Loiola va recórrer el 1522 des de la seva casa natal a Loiola, a Guipúscoa, fins a Manresa, amb l'objectiu d'arribar a Terra Santa. Aquesta ruta de 700 quilòmetres, que estan impulsant ara diverses institucions públiques i privades, s'ofereix a tots els pelegrins i pelegrines del nostre temps que vulguin viure una experiència de creixement personal.

En la tradició crisitana, els llocs de peregrinació celebren temps especials anomenats jubileus, que tenen com a finalitat facilitar la trobada amb Déu, que acull al pelegrí. El seu sentit profund és el del perdó i la reconciliació, que cada pelegrí viu segons les seves circumstàncies i també des d'una experiència de generositat i compromís cap als altres. Per al Camí Ignasià, la convocatòria d'aquest primer any jubilar és una oportunitat per a potenciar aquest ruta com a instrument de trobada amb Déu i de creixement personal, amb la vista posada al 500 aniversari de la conversió d'Ignasi, que es commemorarà amb un segon Any Jubilar, entre 2021 i 2022.

[Fotografia: Estudi Villaplana, Sebastià Redó Regió 7, Arxiu Cova]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.