Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) El Congrés del Laïcat a Catalunya, que tindrà lloc a Poblet el 2 i 3 d'octubre, ja té el programa definitiu. Aquest espai de reflexió, trobada i pregària organitzada per la Xarxa Laïcat XXI, oferirà una vintena de propostes al voltant dels eixos tres eixos del Congrés: "Cristians en el món", "Laics en l'Església" i "Espiritualitat laïcal".

El Congrés s'inicia el divendres al vespre amb una vetlla de pregària. Durant el dissabte 3 es faran les diverses propostes de tallers, conferències, i taules rodones sobre temes que afecten la vida del laic cristià tant en el món com en l'Església. La Jornada es tancarà amb una eucaristia que presidirà l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol.

En l’eix "Cristians en el món" es tractaran temes com les noves vivències de família, coincidint del proper Sínode sobre la família; la presència de la fe en el món de la cultura; l’experiència de cristians que s’han compromès de diferents manere per construir un món millor; o com viure el món laboral i professional com un espai d’experiència creient. En el tallers també hi serà present el com viure un món de la pobresa i com afecta a la vida de cadascú. En aquests espais hi participaran, entre altres membres de diversos moviments i d'entitats culturals i socials cristianes com Xavier Masllorens, Xavier Casanovas, Eduard Sala, Xavier Padilla, Meritxell Donaire, Josep M. Carbonell, Andreu Ibarz, i Tòfol Trepat.

El Congrés també vol ajudar a mirar l'Església amb els ulls dels laics. Aixi, en l'àmbit "Laics en l'Església" s'abordaran temes com la manera de fer més pròpia la litúrgia, es refrescarà quina ha de ser la vocació i missió dels laics corresponsables dins l'Església, i es compartiran experiències reeixides de fer Església amb menys estructures i més treball conjunt L'objectiu és que els participants puguin tornar a la vida les seves diòcesis, parròquies i moviments amb noves idees i projectes. Aquests espais els animaran, entre altres, Mercè Solé, Salvador Pié, Antonieta Mateus, Pepa Alonso, Javier Martínez, Joan Torra, i Margarida Roca.

Un tercer eix abordarà "L'espiritualitat laical", tant des de la teologia -per descobrir de nou els Signes del Temps com a presència i absència de Déu en la història-, com des de l’experiència d’un Déu que ens parla i es comunica . El Congrés vol donar mitjans per a viure l'espiritualitat com comunitat animada per l’Esperit. Això es farà des d'espais que presentaran experiències com la pregària en la vida corrent, la dansa contemplativa, o experiències comunitàries que s'ha vertebrat a partir de l’evangeli. Tot això animat per diverses persones com Dolors Parellada, Josep Gil i Ribas, Albert Solé, Ramon Melgosa, Bele Jurchik, Rosa Fornaguera, Lucas Cerviño, i Anna Eva Jarabo.

També hi haurà un espai amb els joves cristians que es demanen com fer sentir la seva veu en l'Església i en el món. En el Congrés es farà un "Itinerari jove", doncs hi ha un itinerar que comença divendres a la nit.

Davant les inscripcions que s'estan rebent i la procedència de diverses diòcesis i sectors eclesials, la Xarxa Laïcat XXI preveu la continuïtat d'aquesta experiència de trobada després del Congrés.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.