Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Entitats eclesials com Càritas, la Confederació de Religiosos o Justícia i Pau a nivell estatal han fet un document de denúncia sobre els fets ocorreguts l'1 de gener al perímetre de la tanca fronterera entre Ceuta i el Marroc.

Dolor pels successos de l'1 de gener a la frontera de Ceuta

Considerem que les mesures i actuacions adoptades entorn de la frontera únicament aconsegueixen incrementar encara més si cap el sofriment, dolor i mort de les persones migrants i dels sol·licitants de protecció internacional.

Creix la nostra impotència davant les esperances truncades d'aquestes persones, que, en la seva penosa travessia de milers de quilòmetres pel cor d'Àfrica, porten a les seves esquenes un llarg historial d'abusos, agressions i precarietat extrema, mentre esperen l'ocasió d'arribar a Europa a la recerca d'un futur de dignitat i drets per a ells i les seves famílies.

Necessitem un model de gestió de fronteres que no se centri únicament en temes de seguretat, sinó que també es comprometi amb el respecte a la vida, la integritat personal i els drets humans. És urgent, per això, que tots ens preguntem què és el que està fallant a l'hora d'articular una política de fronteres basada en els principis humanitaris i capaç de garantir vies d'accés segures a les persones que fugen de la misèria i la violència que assola els seus països.

Reiterem el nostre rebuig a les devolucions sumarias. Apel·lem, en aquest sentit, al dictamen de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), que ja en 2015 va advertir que l'esmena a la Llei d'Estrangeria aprovada en el seu moment no avala les devolucions automàtiques, a més de recordar l'imperatiu formulat perquè Espanya compleixi en aquesta matèria les seves obligacions internacionals amb el respecte als drets humans.

No volem acostumar-nos a l'immens sofriment humà del que som testimonis diàriament en les vides de tantes persones que segueixen arribant des d'Àfrica i que intenten accedir a Europa a la recerca d'una vida segura i digna. Fem una crida a la comunitat cristiana i a tota la ciutadania per mantenir-se alerta davant les causes d'aquesta sagnant realitat humana i treballar junts per evitar aquesta inhumanitat del filferro, i perquè el seu dolor i sofriment no es converteixin en una rutina deshumanitzadora.

Novament recordem la exhortació del papa Francesc davant el Parlament Europeu: “Europa serà capaç de fer front a les problemàtiques associades a la immigració si és capaç de proposar amb claredat la seva pròpia identitat cultural i posar en pràctica legislacions adequades que permetin tutelar els drets dels ciutadans europeus i de garantir al mateix temps l'acolliment als immigrants“.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.