Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CET) Aquest dijous la Coordinadora de Bisbes de les Conferències Episcopals en suport de l'Església a Terra Santa ha fet públic el missatge 'No us oblidem'. Els sotasignants diuen sentir-se "compromesos a donar veu als sense veu", referint-se als diferents col·lectius i actors dels conflictes oberts a Gaza. En el text asseguren que "la violència actual fa que sigui més urgent que mai recordar i ajudar a tots, especialment els marginats, que busquen viure en la justícia i la pau".

Aquests dies i en el marc d'aqest pelegrinatge anual, el bisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, ja va denunciar la situació dels cristians com "una injustícia que clama al cel".

Podeu llegir el comunicat a continuació:

«No us oblidem. 14 gener 2016.

"Fa falta tornar a sentir que ens necessitem els uns als altres, que tenim una responsabilitat pels altres i pel món, que val la pena ser bons i honestos". (Laudato si, n.229).

Com a Bisbes de la Coordinadora de Terra Santa, ens fem ressò de la crida del Papa Francesc en la seva recent encíclica Laudato si (Lloat sigueu!), per recordar la nostra interdependència en un món globalitzat. Aquí, en aquesta terra santa per als jueus, cristians i musulmans, se'ns ha recordat durant la nostra visita la presència permanent de l'Església entre els febles i vulnerables als qui massa sovint s'oblida. Ens emportem les nostres experiències i les històries que hem sentit, i ens sentim compromesos a donar veu als sense veu.

La violència actual fa que sigui més urgent que mai recordar i ajudar a tots, especialment els marginats, que busquen viure en la justícia i la pau.

A la comunitat cristiana i als joves de Gaza: no us oblidem. La guerra de 2014 va comportar la destrucció de milers d'habitatges i de les infraestructures materials i socials de Gaza, així com la mort d'israelians i palestins. Un any i mig més tard, mentre trobem signes d'esperança i la resistència de la població és destacable, molts segueixen sense llar i traumatitzats per la guerra. El bloqueig continua portant desesperació a les seves vides i viuen efectivament en una presó. A la Parròquia de la Sagrada Família hem escoltat: "En aquest Any de la Misericòrdia, una de les obres de misericòrdia és visitar els presoners i us agraïm la vostra visita a la presó més gran del món." La capacitat de tants Cristians i Musulmans per recolzar-se mútuament en aquesta situació és un signe visible d'esperança i, en un temps en què molts busquen dividir les comunitats, un exemple per a tots nosaltres.

A la comunitat cristiana de Beit Jala, on la confiscació israeliana de terres i l'expansió del mur de separació a la Vall de Cremisan, violant les lleis internacionals, minen encara més la vostra presència a Terra Santa: no us oblidem. Al llarg de 2016 donarem a conèixer nacionalment i internacionalment la vostra situació.

A aquells israelians i palestins que busquen la pau: no us oblidem. El dret d'Israel a viure en seguretat és clar, però l'ocupació continuada desanima els ocupants i els ocupats. Els líders polítics de tot el món han de posar més esforç en assolir una solució diplomàtica que posi fi a gairebé 50 anys d'ocupació i que resolgui el conflicte actual perquè els dos pobles i les tres religions puguin viure junts en la justícia i la pau.

Als refugiats cristians que hem trobat a Jordània: no us oblidem. Hem escoltat el drama i les dificultats en intentar reconstruir les vostres vides. Per a la majoria, tornar a casa ja no és una opció. Jordània està fent esforços per gestionar el fet que un quart de la seva població siguin refugiats. Els esforços de l'Església local i les ONGS per acollir a tots els refugiats –cristians o musulmans són significatius i encomiables per tal de retornar als refugiats la perduda dignitat humana, però la comunitat internacional ha de fer més per alleujar la seva situació i treballar per la pau a tota la regió.

Als sacerdots, comunitats religioses i laics de l'Església a Jordània: no us oblidem. L'Església a Jordània està viva i en creixement, però els cristians temen l’expansió de l’extremisme creixent a la regió. Esperem que l'entrada en vigor l'1 de gener de l'Acord Global entre la Santa Seu i l'Estat de Palestina, ens ofereixi un model de diàleg i cooperació entre els estats que respecti i preservi la llibertat religiosa i de consciència de tothom.

Amb la promesa d’una solidaritat activa, fem nostra la pregària del Papa Francesc a Laudato si: "Oh Déu dels pobres, ajudeu-nos a rescatar els abandonats i oblidats d’aquesta terra que tant valent als vostres ulls”.»

Arquebisbe Stephen Brislin, Sud-Àfrica
Bisbe Peter Bürcher, Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega, Suècia
Bisbe Oscar Cantú, Estats Units d'Amèrica
Arquebisbe Rodolfo Cetoloni, Itàlia
Bisbe Christopher Chessun, Església d'Anglaterra
Bisbe Michel Dubost, França
Bisbe Lionel Gendron, Canadà
Bisbe Félix Gmür, Suïssa
Bisbe William Kenney, Anglaterra i Gal·les, COMECE
Bisbe Declan Lang, Anglaterra i Gal·les
Bisbe John McAreavey, Irlanda
Bisbe William Nolan, Escòcia
Bisbe Thomas Maria Renz, Alemanya
Arquebisbe Joan-Enric Vives, Espanya i Andorra

Des de 1998, la Coordinadora de Conferències Episcopals en suport de l'Església a Terra Santa s'ha reunit per invitació de l'Assemblea d'Ordinaris Catòlics de Terra Santa. Per mandat de la Santa Seu, la Coordinadora es reuneix cada mes de gener a Terra Santa, centrant-se en la pregària, el pelegrinatge i la persuasió, amb l'objectiu de mostrar la solidaritat amb la comunitat cristiana que experimenta una intensa pressió política i social-econòmica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.