Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) L’Escola Pia de Catalunya ha apartat de qualsevol activitat un escolapi denunciat davant dels Mossos d’Esquadra per d’abusos a menors. Els fets denunciats per tres famílies de tocaments a menors són del 2009 i 2010 però fins ara no havien presentat una denuncia a la policia. Quan els Mossos van comunicar aquesta denúncia als actuals responsables de l’Escola Pia, van apartar l’escolapi afectat de totes les seves activitats pastorals, tot i que per la seva edat ja portava una activitat reduïda.

Els fets es van produir el 2009 i 2010 a la parròquia d’Alella on l’escolapi impartia catequesi, segons ha informat RAC1. Tres famílies van denunciar tocament a les seves filles i l’arquebisbat de Barcelona, del que depèn la parròquia, va investigar els fets. El bisbat va considerar els fets provats com a falta lleu i l’escolapi va ser apartat de les seves responsabilitats a la parròquia i de qualsevol altra activitat diocesana. La decisió va ser comunicada a la direcció de l’Escola Pia.

Tot i això, l’actual equip directiu de l’Escola Pia –renovat el 2015- no tenia coneixement d’aquesta situació i per això l’escolapi acusat mantenia la seva activitat amb els pares de la catequesi de Balaguer. Sis anys després dels fets, les famílies van presentar la denuncia davant dels Mossos d’Esquadra quan es van assabentar que l’escolapi continuava la seva activitat pastoral i que la resolució de l’arquebisbat no havia estat suficient.

En la nota sobre els fets que han publicat la Congregació Provincial (l’equip directiu actual) dels escolapis, accepten que “no s’ha actuat de la manera adequada i que no s’ha acomplert la resolució de l’Arquebisbat fruit del desconeixement”. I admet que “això no ens eximeix de reconèixer la responsabilitat corresponent”.

Per la seva banda, l’arquebisbat de Barcelona explica en un comunicat que després de la denuncia del 2010 i “del procediment canònic instat d’acord amb la Santa Seu“, es va imposar al religiós “la sanció prevista pel dret canònic, per la qual se l’apartava definitivament de tota pastoral parroquial i se li prohibia qualsevol activitat que impliqués contacte directe amb menors”.

El bisbat d’Urgell ha informat que “el bisbat desconeixia la situació canònica del religiós escolapi coordinador de la catequesi de l’Escola” i que no tenia cap responsabilitat en l’àmbit parroquial que depèn de la diòcesis.

Aquestes són les notes de l’Escola Pia de Catalunya, de l’arquebisbat de Barcelona i del bisbat d’Urgell.

Comunicat de Premsa de l’orde de l’Escola Pia de Catalunya

Davant l’aparició a la premsa d’una notícia on tres famílies han denunciat un religiós escolapi per presumptes abusos a la parròquia d’Alella, des de l’Orde de l’Escola Pia de Catalunya volem informar que:

- La persona denunciada va estar vinculada a la parròquia d’Alella, depenent de l’Arquebisbat de Barcelona, des de 1992 i fins al 2010, amb diferents responsabilitats i va impartir sessions de catequesi.

- Que l’any 2010 el rector de la parròquia va contactar amb l’Arquebisbat per posar en coneixement que tres famílies li havien expressat el seu malestar per alguns comportaments del religiós.

- Les tres famílies van mostrar el seu acord amb les gestions que va realitzar l’autoritat eclesiàstica resolent que hi havia una falta lleu i que aquesta persona no podia realitzar actes ministerials que comportessin tracte amb nens; va cessar al religiós com adscrit de la parròquia. Les famílies van acceptar aquesta resolució.

- La Congregació Provincial actual no tenia coneixement de l’esmentada resolució fins que els Mossos d’Esquadra van requerir informació sobre el domicili del religiós arran de les denúncies presentades. Això no ens eximeix de reconèixer la responsabilitat corresponent.

- Constatem que no s’ha actuat de la manera adequada i que no s’ha acomplert la resolució de l’Arquebisbat fruit del desconeixement.

- A falta de saber el contingut de la denúncia s’han activat els protocols pertinents. Per tant, s’ha apartat el religiós preventivament i immediatament de qualsevol activitat.

- El religiós col·laborava com a coordinador dels pares i mares que fan catequesi a l’Escola Pia de Balaguer des del 2011 i fins a l’actualitat. La direcció d’aquest centre tampoc sabia res de la situació del religiós.

- En aquests moments estem recopilant tota la informació possible i necessària amb l’Arquebisbat de Barcelona per fer una acurada anàlisi de la situació i actuar en conseqüència.

- La Congregació Provincial lamenta profundament aquesta situació, s’ha posat en contacte amb les famílies i a disposició de la justícia pel que sigui necessari.

Congregació Provincial de l’Escola Pia de Catalunya. 20 de juliol de 2016

Nota de premsa de l'arquebisbat de Barcelona

L’Arquebisbat de Barcelona va expulsar l’any 2010 a un escolapi acusat d’abusos

L’escolapi estava assignat com a prevere a la parròquia de Sant Feliu d’Alella quan va ser denunciat per les mares de tres menors presumptament assetjades

Davant la informació comunicada aquest matí per l’emissora de ràdio del Grup Godó sobre un presumpte cas d’abusos comesos per un escolapi a tres menors, l’Arquebisbat de Barcelona vol manifestar que el 20 d’abril de 2010, el mateix dia que les mares de les noies van denunciar els fets, el religiós va ser expulsat de la parròquia Sant Feliu d’Alella i es va notificar a l’orde dels Escolapis que el presumpte abusador havia estat suspès per exercir el ministeri pastoral.

Aquell dia l’Arquebisbat de Barcelona es va reunir amb les mares de les tres víctimes per obrir una investigació, seguint les instruccions que preveu el dret canònic. L’Arquebisbat de Barcelona va actuar amb la màxima celeritat i, després del procediment canònic instat d’acord amb la Santa Seu, qui llavors era Cardenal Arquebisbe de Barcelona signà el decret en el qual s’imposava al religiós la sanció prevista pel dret canònic, per la qual se l’apartava definitivament de tota pastoral parroquial i se li prohibia qualsevol activitat que impliqués contacte directe amb menors.

Atès que el sacerdot sancionat no pertany a l’arxidiòcesi de Barcelona, sinó que és un religiós de l’orde dels Escolapis, els seus superiors foren notificats oportunament.

L’Arquebisbat de Barcelona condemna enèrgicament qualsevol cas d’abús sexual i manifesta tolerància zero amb aquells que l’han comès. Si a més es tracta d’abusos comesos per clergues hi afegim tres accions concretes: la primera és demanar perdó. En segon lloc, hem d’acompanyar les víctimes i els seus familiars. I en tercer lloc, és voluntat del nostre Arquebisbat arribar fins al final en tots els casos on l’abusador hagi reconegut els fets o aquests hagin estat provats per la justícia.

Arquebisbat de Barcelona. 20 de juliol de 2016

Comunicat del bisbat d’Urgell

El Bisbat d’Urgell, assabentat de la notícia que tres famílies han denunciat un religiós escolapi per presumptes abusos, comunica que no ha tingut cap coneixement de possibles irregularitats a l’Escola Pia de Balaguer i que no ha rebut cap denúncia al respecte.

El Bisbat desconeixia la situació canònica del religiós escolapi coordinador de la catequesi de l’Escola, i fa constar que l'activitat que aquest duia a terme a Balaguer s'ha delimitat exclusivament a l'àmbit escolar.

Condemnem qualsevol acte d’abús de menors i lamentem profundament el dany que se’ls causi, i en aquests moments volem fer arribar el nostre suport i solidaritat a les famílies afectades.

Bisbat d’Urgell. 20 de juliol de 2016

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.