Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete CR/Vic) La plana de Vic diu que en trau florida des que Sant Francesc l'amor hi predica, l'amor de Jesús, l'amor de Maria. Aquest és el poema que mossèn Cinto Verdaguer va titular Sant Francesc s'hi moria i que plasma la llegenda que hi ha al voltant del pas de Sant Francesc d'Assís per terres catalanes ara fa 800 anys. El vuitè centenari d'aquell suposat pas per Vic ha aplegat aquest diumenge a més de 200 persones en el 34è aplec de Sant Francesc s'hi moria, organitzat pels franciscans de Catalunya i dut a terme per l'associació que pren el seu nom de la pròpia ermita.

Explica la llegenda que Sant Francesc d'Assís va estar-se una temporada a Vic. Durant aquesta estada es trobà molt malament i semblava que s’havia de morir. Trobant-se ja molt defallit, passà pel seu costat el pagès de la masia d’allà a prop i li portà aigua del pou per beure. Aquesta aigua li anà molt bé i semblà que li donava vida. Al cap d’uns quants dies es recuperà i el mateix sant va posar el nom de Poudevida a la casa del pagès pel prodigi que l’aigua del pou havia realitzat. Com a record d’aquest fet, pocs anys més tard es va construir l’ermita de Sant Francesc s’hi moria al mateix lloc on el sant resava.

L'Aplec, una tradició originada per mossèn Cinto Verdaguer

És al voltant d'aquesta tradició i devoció que s'emmarca l'Aplec de Sant Francesc s'hi moria; una jornada que comença amb l'Eucaristia solemne a l'interior i als voltants de l'ermita i que continua amb una popular rifa on es sortegen productes que els pagesos de la comarca han cedit. Una arrossada popular i una estona de música, a càrrec d'una cobla sardanista, bastoners i balls tradicionals, posen el punt i final a una diada dedicada a recordar a Sant Francesc i la seva estada per terres osonenques.

Un "sant universal", afirma Fra Josep Gendrau, provincial dels framenors a Catalunya, "estimat per totes les confessions i persones, perquè la gent nota que l'esperit de Sant Francesc fa que l'aire es respiri d'una altra manera". Gent, com la Pilarín Bayés, dibuixant i ninotaire catalana, que ha realitzat i cedit un quadre sobre l'aplec; ella explica que, "tot i resar només a Déu, s'escolta molt el sant"; "un sant que et recorda amb els seus escrits com hem d'estimar als altres".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.