Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR/ Banyoles)"No m'han trucat gaires vegades al mòbil, això vol dir que tot marxa sota el previst i que no hi hagut cap incidència greu", comenta somrient en Pep Anton Vieta, del grup de joves del bisbat de Girona i un dels centenars de voluntaris que han ajudat en l'organització de l'Aplec de l'Esperit a Banyoles. Ho explica just en baixar de la Barca on un grup de 30 joves han conversat amb el bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz Meneses. En Pep s'ha ocupat durant el trajecte de posar l'Himne de l'Aplec abans de la catequesi i de fer que tothom se senti còmode i que tot rutlli. Se'l veu content, a ell i, curiosament, a tots els joves i no tant joves que es troben de camí a les proves i als diferents espais. Ni la calor els fa defallir; salten, ballen i somriuen, somriuen molt, comencen a reflectir en els rostres allò de que 'l'alegria del meu cor és el Senyor'.

Una marea blava ha envoltat tot el dissabte el llac de Banyoles, reconvertit per la ocasió en el particular llac de Galilea. Adolescents, joves, i gent de més de 25 anys han comptat amb diferents experiències durant el matí: Escoltem-lo; acollim-lo; trobem-lo. Totes al voltant de l'eix 'Jesús present en la Paraula', que a través d'espais de pregària a l'estil Taizé, testimonis de fe i de vida o l'estudi de les Benaurances volien potenciar la trobada dels joves assistents amb Jesucrist. El bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, afirma a un dels grups: "Sóc molt feliç sent capellà al servei de la gent"; Dani Ibarz, un dels testimonis del matí, també relata la seva experiència de fe i servei als altres com a voluntari de Metges sense Fronteres: "Si algú sent que la fe l'ofega, s'ha de replantejar la seva relació amb la fe"; o el cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, que esperonava als majors de 25 anys: "Jesús sempre ens estima. Sense amor l'Església deixa de ser".

Fraternitat eclesial

Un altre dels espais de trobada amb Jesucrist ha estat la Barca, on tres persones de cada diòcesi han rebut una catequesi navegant pel llac de Banyoles de la mà del bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz Meneses, i del bisbe de Lleida, Joan Piris, sobre el text bíblic de la 'tempesta calmada'. Quines són les tempestes actuals de la nostra Església?' ha preguntat Meneses, 'com les podem calmar?' els joves a la Barca han dialogat sense embuts, se senten còmodes parlant i explicant la seva opinió: "A la gent de fora de l'Església els hi agrada el Papa", comenta una participant, "té coherència amb el que predica i amb el que fa", afegeix una altre. El bisbe ha repassat una mica la figura d'alguns dels Papes, com Benet XVI, Joan Pau II, inclús de Joan XXIII. I ha acabat afirmant: "el Senyor ens envia sempre els Papes que necessitem en cada època, l'Església és una família, on hi ha pecats i errors perquè som humans i pecadors, l'important és saber demanar perdó".

Aquest ambient de família eclesial s'ha pogut viure també al Parc de la Draga, un cop els participants han dinat. La música de grups cristians com 'Clau de Fe', nois de la comunitat del Cenacle, o 'Canta la teva Fe', entre d'altres, han amenitzat l'estona entre testimoni i testimoni. Un dels moments claus de la jornada també ha estat la presentació del projecte conjunt de totes les Càritas diocesanes: el Servei d'Integració Educativa (SIE), on l'Aplec ha participat donant-lo a conèixer i aportant part del preu de les inscripcions dels participants. 'Poseu els vostres dons al servei dels altres', demanava el cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.

Durant l'Eucaristia, plena de símbols i ambientació, s'ha pogut copsar l'ambient fratern, d'unió i de fe de l'Aplec de l'Esperit. L'entrada de la creu, portada per joves de diferents diòcesis, així com els cants animats per l'Orquestra Diocesana de Girona, o la pintura a temps real d'un Crist que ens estima que en Bernat, de la delegació de Joventut del bisbat de Sant Feliu, ha creat durant la missa, han estat alguns dels gestos que s'ha pogut veure i viure durant la celebració.

La fi de festa ha anat a càrrec del bisbat de Tortosa que ha organitzat una 'mascletà' final per posar el punt i final a l'#Aplec2014.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.