Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Aquest dissabte al migdia s’ha celebrat a la catedral de Santa Maria d’Urgell l’eucaristia Pasqual d’acció de gràcies amb motiu de l’atorgament del títol d’arquebisbe “ad personam” a Joan-Enric Vives , bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra. El nunci del papa a Espanya i Andorra, Renzo Fratini, ha presidit l’entrega oficial de la dignitat arquebisbal concedida per Benet XVI.

En la intervenció d’agraïment l’arquebisbe Vives ha afirmat que “la Bona Nova de l’Evangeli l’hem de predicar amb les paraules i amb els fets; i l’hem de fer creïble amb una conducta santa i coherent amb la fe que professem. Això s’espera del bisbe i dels sacerdots, però també de cada cristià.”

Vives ha expressat a Benet XI “el nostre reconegut agraïment, amb el compromís de fer-li sempre costat, estimar-lo i enfortir la comunió amb el seu magisteri de successor de l’apòstol Pere”. També ha destacat que “la dignitat arquebisbal honora la meva persona però sobretot el nostre bisbat d’Urgell i el Principat d’Andorra” i que “tot el que honora el pastor d’una diòcesi, honora també tots els membres de l’Església diocesana d’Urgell i les autoritats i els ciutadans del Principat d’Andorra”.

En la cerimònia han fet costat a l’arquebisbe Joan-Enric Vives, el cardenal-arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i l’arquebisbe metropolità de Tarragona, Jaume Pujol, junt amb la resta de bisbes catalans; l’arquebisbe castrense, Juan del Río; l’abat de Montserrat, Josep M. Soler, i els vicesecretaris de la Conferència Episcopal Espanyola. Entre altres representats de la societat civil catalana i andorrana s’han aplegat el Síndic General d’Andorra, Josep Dallerès i el Cap del Govern, Jaume Bartumeu; el representant personal del Copríncep Francès, Christian Frémont; i l’ambaixador d’Espanya davant el Principat, Eugeni Bregolat. En representació del govern de la Generalitat hi ha assistit la directora general d’Afers Religiosos, Montserrat Coll. També hi eren presents l’alcalde de La Seu d’Urgell, Albert Batalla; el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro; i el secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya, Artur Mas.

El títol i dignitat d’arquebisbe “ad personam” (a títol personal) a Vives li va ser concedit per Benet XVI mitjançat Decret del 19 de març passat. Al decret, que ha estat llegit a l’inici de la celebració, s’especifica que el títol li ha estat atorgat no solament en reconeixement dels seus mèrits i del zel pastoral a la diòcesi, sinó també tenint present la singular condició del bisbat d’Urgell pel rang del seu territori que inclou el Principat d’Andorra.

Tot i que el títol d’arquebisbe “ad personam” equipara el rang de Vives al dels altres arquebisbes de l’Església catòlica, aquesta distinció no suposa cap canvi en l’organització territorial de l’Església a Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.