Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) La salut del llibre religiós en català és excel·lent per la diversitat i qualitat de la seva producció. Aquest és el diagnòstic de la taula rodona celebrada dilluns passat a la Llibreria Claret de Barcelona per commemorar els deu anys de l’exposició Germinabit a Roma. A pocs dies d’una nova presència cultural catalana al Vaticà amb Gaudí i la Sagrada Família, la Fundació Joan Maragall va organitzar aquesta taula rodona per fer balanç de la producció del llibre religiós en català una dècada després de la mostra a Roma.

El teòleg i filòsof Francesc Torralba va fer un repàs a aquests deu anys destacant la qualitat i la diversitat d’autors i de tradicions espirituals que s’han fet presents en l’edició catalana. Per això, va parlar d’una “producció extraordinària” i de “normalització de la situació en relació amb altres països”.

L’editor Josep Herrero va presentar diverses dades sobre l’edició del llibre religiós, que es concentra principalment en editorials petites. Tot i que el llibre religiós a Catalunya no arriba a l’1% del total de llibres en circulació, els darrers anys s’ha incrementat el nombre de novetats en aquest àmbit. Alhora, Herrero va explicar que mentre les llibreries perden un 20 o 30% de ventes “una llibreria especialitzada com Claret creix durant els darrers quatre anys en ventes”.

Finalment va intervenir Ignasi Garcia i Clavel, secretari d’Afers Religiosos el 2001 quan es va organitzar l’exposició de llibre religiós en català a Roma. En un to anecdòtic, va explicar la gestació de l’exposició i les dificultats que va trobar des d’alguns sectors de la cúria romana. Deu anys després, el balanç és que “l’èxit més important va ser el fet mateix de ser presents a Roma aportant el nostre bagatge cultural del segle XX”. Per Garcia i Clavel, Germinabit “va generar corrents de simpatia” contra “aquesta fama que tenim de ser l’Holanda del sud”. “Quan veuen realitats de casa nostra veuen que no tot és negatiu com alguns expliquen”, va concloure.

En aquests tres vídeos podeu veure un resum de les intervencions.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.