Vés al contingut
Catalunya Religió

El 27 d'octubre Benet XVI presidirà una trobada interreligiosa per la pau a Assís

(News.va) Aquest dimarts a l'Oficina de Premsa de la Santa Seu s’ha presentat la "Jornada de reflexió, diàleg i pregària per la pau i la justícia en el món: Pelegrins de la veritat, pelegrins de la pau" que se celebrarà a Assís (Itàlia) el proper dijous 27 d'octubre convocada per Benet XVI. L’ha presentat el cardenal Peter Turkson, president del Pontifici Consell Justícia i Pau.

Per la commemoració del 25 aniversari del dia primer de Pregària per la Pau a Assís organitzada pel Papa Joan Pau II l’octubre de 1986, Benet XVI viatjarà en tren a la ciutat de Sant Francesc al costat de jueus, musulmans, hindús, budistes, sikhs, jainistes, zoroastrians, taoistes, els representants de les religions indígenes i, per descomptat, els líders dels altres esglésies i les comunitats cristianes, com el cap de la Comunió Anglicana, l'arquebisbe Rowan Williams, el patriarca ecumènic de Constantinoble, Bartolomé I, i el president del Consell Mundial d'Esglésies, Olav Fykse Tveit.

"Encara avui com fa cinc lustres el món té necessitat de pau -va explicar el cardenal Turkson-. Després de 25 anys de col·laboració entre les religions i de testimoniatge comú, és temps de balanços i de renovar els compromisos davant els nous reptes que es plantegen com la crisi financera i econòmica que dura més del previst, la crisi de les institucions democràtiques i socials, la crisi alimentària i ambiental, les migracions bíbliques, les formes més enganyoses del neocolonialisme, les plagues de la pobresa i la fam; l'indòmit terrorisme internacional, l'augment de la desigualtat i la discriminació religiosa".

"Una vegada més -només cal pensar en els últims successos d'Egipte i en altres parts del món- cal dir ‘no’ a qualsevol instrumentalització de la religió. La violència entre les religions és un escàndol que desnaturalitza la veritable identitat de la religió, amaga el rostre de Déu i allunya de la fe”, va afegir el purpurat.

"El camí de les religions cap a la justícia i la pau (...) es caracteritza per la recerca comuna de la veritat. Per això Benet XVI vol col·locar la experiència d'Assís 2011 (...) sota el signe del pelegrinatge que implica (...) purificació i convergència cap a un lloc superior, assumpció d'un compromís comunitari”.

Pel que fa a l'organització de la Jornada, el cardenal va indicar que el 27 d'octubre les delegacions sortiran de Roma en tren, juntament amb el Sant Pare. Un cop a Assís, aniran a la basílica de Santa Maria dels Àngels on els participants recordaran les trobades anteriors i abordaran el tema de l'actual i Benet XVI pronunciarà unes paraules. Després d'un dinar frugal hi haurà espai per a la reflexió i la pregària. A la tarda tots els presents a Assís es posaran en camí, en silenci, cap a la basílica de Sant Francesc. En els últims trams s'uniran a ells els membres de les delegacions. Arribats a la basílica es renovarà el compromís comú per la pau.

Els països representats a Assís són més de cinquanta, entre els quals, a més de nombroses nacions europees i americanes, es troben Egipte, Israel, Pakistan, Jordània, l'Iran, Aràbia Saudita, Filipines i molts altres que “potser són els que més pateixen en aquest moment històric, per problemes de llibertat religiosa i diàleg entre les religions”, va observar el cardenal Turkson.

En l’acte de presentació també hi han intervingut el bisbe Mario Toso SDB, secretari del Pontifici Consell de Justícia i Pau, l’arquebisbe Pier Luigi Celat, secretari del Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós, el reverend Andrea Palmieri, responsable del departament oriental del Pontifici Consell per a la Promoció de la Unitat dels Cristians; Melcior José Sánchez de Toca, subsecretari del Pontifici Consell de la Cultura i el pare Jean-Marie Laurent Maces, que dins d'aquest dicasteri dirigeix l’Atri dels Gentils.

Sánchez de Toca ha puntualitzat que per primera vegada el Papa ha convidat a persones no creients a una trobada de religiosos. “El Sant Pare -va dir- està convençut, i aquesta és la base d'aquesta decisió innovadora, que l'ésser humà, creient o no, està sempre a la recerca de Déu i de l'Absolut i que per tant és sempre un pelegrí a recerca d'un camí cap a la plenitud de la veritat”.

Els convidats que han acceptat participar en la Jornada d'Assís són Julia Kristeva (lingüista, psicoanalista, filòsofa i escriptora), el filòsof italià Remo Bodei, Guillem Hurtado, filòsof mexicà i l'economista austríac Walter Baier.

https://youtu.be/Jf8_4j0W3NA

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.