No et pensis que era la primera vegada que deia aquesta frase. I ara! Des de molt petita que la repetia moltes vegades. Sobretot la deia interiorment, en el llenguatge de l’ànima. Així només Ell i jo enteníem el que volia expressar. Molts cops, quan escoltava les Escriptures a la sinagoga, li deia a Déu “Oh, que es faci en mi segons la teva Paraula!” i sentia una commoció profunda.

Els dies de l’hospital van ser molt diferents del que et pensaves. No hi va haver aquella tranquil·litat i pau que al començament imaginaves. Lectura, poca; oració, poca; visites, moltes i animades; dormir, amb interrupcions; metges, infermeres i sanitaris, amables; hores, lentes unes, i ràpides, altres. Però, en mig de tot, una idea va anar creixent en el teu cap; primer de tant en tant, després de forma insistent. Aquesta era la idea: he de prendre decisions.

“Ricardo, moltes gràcies per ser aquí al meu costat. Ja veus, estic viva i segurament d’aquí tres o quatre dies tornaré a casa. Ara podria ser morta, però encara no era la meva hora. Tornava de Cardedeu de casa la Julia, quan en un revolt veig que un cotxe ve a cap a mi, segurament perquè havia relliscat i anava d’una banda a l’altra. Era aquella tarda de la pluja. Jo em desvio i la moto cau a terra a pocs pams de la tanca de ferro. Si estic viva és per miracle. El cotxe es va estavellar contra un arbre i crec que va morir el conductor, un home ja gran.

Els fans de la Mònica 03 han anat responent al qüestionari que havien rebut pel Facebook. En total són unes 150 respostes i només uns 15 no han contestat. Per tant, la convocatòria ha estat un èxit. La comissió està formada per quatre amics i avui es reuneix per fer un soparet a casa de la Marta (pa amb tomàquet i formatge o pernil), llegir les respostes i tenir una conversa sobre l’evolució humana i espiritual de la Mònica 03.

(Del diari personal de la Glòria)

Fa ja una bona estona que la Mònica 03 ha marxat. He arribat tard a les vespres, i em sap greu perquè sempre sóc força puntual. M’ha costat molt dir-li que el temps s’acabava. Hem estat juntes tota la tarda, passejant pel bosc. Està més prima, però la cara mostra una salut total. La cara sí, encara que en el fons penso que va caminant cap a una depressió. I no la puc ni imaginar: la Mònica "depre"!!

La Mònica 03 torna a casa. S’ha embarcat en un avió després d’esperar tres hores a l’aeroport de São Paulo. Fa ja una estona que està asseguda. Porta ulleres de sol per amagar els ulls i per intentar descansar una mica. Els darrers dies han sigut emocionants i carregats de comiats. Ella, fent un notable esforç, ha mantingut una actitud alegre, simpàtica i atenta a tothom. Per dintre, però, tenia moltes ganes d’accelerar la tornada i poder estar sola, per intentar ordenar una mica el cervell i, sobretot, el cor. Potser les hores de l’avió, pensava, seran un temps més reposat i aïllat.

De tornada de vacances tenies el propòsit de pregar cada dia. No era un propòsit ascètic i voluntarista, era una necessitat. Durant l’estiu entre una cosa i altra havies trencat el ritme normal de la pregària, però havies tingut altres oportunitats de contemplar la natura, de comunicar-te amb persones amigues i d’experimentar que a vegades, quan potser menys ho penses, Déu és el que inicia la relació. Ara, però, que retornaves a la normalitat, era el temps de la pregària diària, ni que fos un quart o potser mitja hora.

Falten tres setmanes per tornar a Barcelona. Cada dia augmenta el neguit. Deixar aquesta missió, acomiadar-me de la parròquia de Sant Ignasi de Moxos, la gent, les celebracions, les catequesis d’infants, les anades i tornades dels pobles de la comarca, haver posat en ordre el programa informàtic de l’economia parroquial... Que fort i dur que em resulta! Ho estic comparant a un combat de boxa i aquest serà el primer assalt. Ja em varen dir que era per uns mesos i que si volia allargar havia de tornar i dedicar un temps a considerar-ho, ja que el compromís com a mínim seria per tres anys...

Feia dies que un cert neguit, de vegades intens i altres vegades fins i tot dolç, m’envaïa el cor. Aquest matí m’he desvetllat molt d’hora i discretament, sense fer soroll, he sortir i he començat a caminar pel camí del bosc. Era aquella hora en què la nit sembla que faci els darrers esforços per mantenir el seu domini, ja que tímidament les primeres llums inicien el seu itinerari triomfal. Recordava el salm quan diu que les feres s’amaguen en el seus caus i els ocells es desperten; d’aquí poc la gent començarà a anar a la feina.

         Ens hem preguntat què significa “estimar Déu”. Ens han tocat les dues de la matinada i encara som a la casa de la Mariona. Ho havia plantejat el Pol després de rebre la darrera carta de la Mònica 03 des de Sant Ignasi de Moxos.

         La dificultat d’entrada és molt clara. Si Déu és absolutament transcendent, inabastable i, com diu en Jordi, sabem més el que no és que el que és... Com es pot estimar un Ésser com aquest?