Fa poc que han tancat la porta i l'àvia Anita s’ha assegut a la seva butaca, aquella de fa ja molts anys, vella i neta. La casa ara ha quedat tranquil·la, després de tant de soroll i de les corredisses dels néts, que jugaven amunt i avall fent un concurs a veure qui era el primer que arribava. El gran silenci torna de nou i l'àvia, en aquests moments, ho agraeix. En altres moments, el silenci se li fa insuportable.

Fa una estona que la doctora Sofia Herder ha acabat la seva dissertació sobre la dimensió altruista en el pensament de Plató. Ens trobem en una mena de cercle que tracta temes de filosofia, no de forma reglada, sinó molt lliure. Són els interessos i les preguntes que fan els socis les que marquen el programa. És el cercle “Fans per la filosofia”, que està inscrit a “L’ateneu de lliure pensament”.

Alguna pregunta més?, diu la doctora per segona vegada mentre es neteja les ulleres.

         Has fet un esforç brutal per no tancar de cop la porta del despatx. Al contrari, l’anaves tancant amb una extraordinària contenció, com aquelles frenades que eviten una topada fatal. Per dintre, però, pujava amb força imparable la marea de la fúria. Com és possible que amb un somriure tan cínic em diguin que no serveixo per a aquesta feina? Però qui és ell, un buròcrata de fines mans i corbata grisa, per fer un judici tan injust quan només fa una setmana que estic de prova a l’empresa?

1955. Anaves contenta, donant una mà a la mare i l’altra al pare. Eres tan feliç al mig de tots dos. Anàveu pujant una muntanya, i a dalt us vàreu parar amb gran sorpresa pel que vau veure: un pilot immens de pedres. Semblaven cremades. N’hi havia moltes de negres i mig trencades. No eren rocs normals, eren més aviat pedres antigues desfetes. El pare et va dir: “Aquí abans de la guerra hi havia una església que va ser bombardejada i aquestes pedres són el que en resta. Era una església preciosa, molt antiga”.

El drama dels que fugen de la guerra desvetlla la nostra impotència. Tots hem vist les imatges terribles de les bombes i les cases desfetes, les multituds que abandonen la seva terra i malviuen, les barques plenes, els naufragis, les cues, els campaments, les barreres, les policies, les fronteres hermètiques, l’augment de les extremes dretes i racismes i les inacabables discussions dels governants que lliguen interessos, defensen constitucions i després de tantes hores acaben decidint en contra dels principis cívics de l’Europa humanitària i gelosa de la seva cultura.

Veure és freqüentíssim. Mirar no ho és tant. Deixar-se mirar passa poques vegades. Els ulls veuen, entre tantes visions hi ha algunes mirades, i que poques vegades ens deixem mirar.

La mirada sempre va acompanyada d’un actitud psicològica que pot arrossegar a la ment. Mirades interrogants, mirades curioses, mirades sorprenents, mirades possessives... Fàcilment la ment pot afegir-hi un comentari: “Quina cara més estranya”, “Aquesta persona l’he vista altres vegades”, “Ostres, que lleig!”...

Fa uns moments que has tancat la porta i vas baixant per les escales. Una mena de boira humida i tensa va envaint el cor. A dalt resten soles les dues dones, la mare malalta i la filla que porta la casa, té cura de la mare i treballa de 8 a 15 com a dependenta d’una botiga de roba.

         Quan ja s’acaba el juliol molta gent pregunta sobre les vacances. Hi ha qui fa vacances i hi ha qui no fa vacances. Hi juguen moltes raons i moltes situacions: econòmiques, familiars, sanitàries, personals i aquelles que cadascú sap, encara que no les expliqui. També hi ha qui explica sopars de duro i imagina una felicitat que sap molt bé que no és veritat.

         Assumptes econòmics, herències, infidelitats, estafes, calúmnies, traïcions, conflictes de tota mena, injustícies... “No puc perdonar. És superior a les meves forces.”

         Avui, però, has escoltat la Paraula de Déu “Perdoneu els vostres enemics” i tens un conflicte en el teu cor. Per una banda voldries imitar el Pare, que “perdona les nostres culpes” i “fa sortir el sol sobre bons i dolents”. Voldries. Fins i tot penses que et sentiries millor apagant la ràbia. Però no pots. Et sembla impossible. És massa gros el mal que t’han fet.

(Quan una persona deixa la nit)

Millor que no recordis la nit fosca i aquells camins entre esbarzers per on intentaves passar sense fer-te massa mal. Va ser una nit de moltes hores, de molts dies, de molts anys. Encara ara et sembla impossible el que comences a viure, mentre les primeres llums del dia amb prou feines han iniciat un camí nou.

Pàgines