Benet XVI visita Alemanya

 Els profetes no solen ser ben rebuts a casa seva. Tampoc sembla que els alemanys estiguin esperant amb candeletes el papa Benet XVI que es disposa a efectuar a Alemanya entre els propers 22 i 25 de setembre un dels seus viatges més complexos. Es tracta del tercer viatge a Alemanya, el primer de caràcter oficial.

 

Segons Stern, un 86% dels alemanys es demostra indiferent davant la visita papal, i d’aquests hi ha un 63% de catòlics, que consideren poc o gens important que Benet XVI faci la tercera visita a les seves terres des que va ser elegit pontífex.

 

A Berlín, a la seu del parlament, ja hi ha 100 diputats que han afirmat que desertaran el discurs del papa. Es tracta de diputats radicals d’esquerres i dels verds. L’organització, però, no deixarà aquells seients buits. Moltes persones ja han demanat poder assistir-hi. Són més els que hi volen ser que no pas els que no hi volen ser, però és evident que la deserció fa soroll.

 

Cal dir també que els catòlics alemanys se senten en gran part llunyans de Roma i de l’Església oficial. I un dels moments més esperats d’aquest viatge és la trobada el dia 24 amb el Consell del Comitè Central dels Catòlics Alemanys, molts dels quals desitgen reformes que difícilment arribaran, com els catòlics compromesos amb l’Església i la societat, que el papa també trobarà a Friburg el dia 25. No tots els catòlics alemanys estan en sintonia amb la reinvindicació d’aquests creients progressistes, però cal dir que a Alemanya, tant a nivell de base com de docència teològica es viu de manera crítica l’oficialitat d’una part de la doctrina catòlica.

 

La visita de Benet XVI té un caràcter ecumènic, com ja s’ha vist en altres contextos. El papa es trobarà amb representants dels musulmans, evangèlics, jueus. De fet, Alemanya és un territori plural pel que fa a les confessions religioses, i el programa de la visita papal reflecteix aquesta riquesa.

 

Hi ha molta expectació per veure quina acollida tindrà Benet XVI al carrer. Es prepara una gran manifestació de protesta, però com en altres casos, caldrà fer un balanç i comparar les xifres dels qui protesten amb els sostenidors.

 

Quan va ser escollit pontífex el diari Bild va titolar Wir sin Papst, Nosaltres som Papa. Però aquest entusiasme s’ha anat convertint en un cert desencís per una part de la catolicitat alemanya. El viatge oficial de Joseph Ratzinger a la seva terra serà una ocasió per mesurar els ànims dels seus compatriotes en relació a la doctrina, però també serà una ocasió per al papa per escoltar el parer dels creients alemanys que no acaben de combregar del tot amb les posicions més ortodoxes de Roma.  

Etiquetes: 

Comentaris

Es fàcil d'imaginar que l'ambient que es trobarà a Alemanya Benet XVI no serà ben bé el mateix que el de la seva visita a Madrid d'aquest agost. Fins i tot tinc esperances que els opositors que es manifestin pels carrers tinguin una mica més de nivell que els de la capital del Regne. La història sempre pesa molt, i la gran Alemanya d'ara no és la fins fa poques dècades més o menys monocorde Espanya catòlica.

Ah per cert, un detall que he trobat sublim. El d'omplir els escons buits del parlament del Reichstag amb públic de "relleno". Això és una manera ben imaginativa de descafeinar l'impacte visual d'una protesta, però ja em perdonareu que a mi això em sona més a comèdia de tripijocs que no pas a sessió solemne del Parlament amb diputats "comme il faut" i amb "extres de relleno".