Vés al contingut
Catalunya Religió

(La Vinya –Ignasi Escudero/Migra Studium –Lucía Montobbio) L'acollida com a eina de transformació social ha centrat la segona jornada de voluntaris de les entitats del sector social de la Companyia de Jesús celebrada dissabte a la parròquia Mare de Déu de Bellvitge. Aquesta convocatòria, de caràcter intern, va ser l'ocasió per fomentar el coneixement mutu entre voluntaris i reforçar el reconeixement com a sector social dels jesuïtes a Catalunya, que té per missió anunciar l'evangeli a aquelles persones que estan en una situació més desafavorida.

Els convidats d'enguany va ser el jesuïta Santi Thió i Maria Lluïsa Gironés, membres de l’Associació Àkan que acompanya a persones migrades sense recursos. Maria Lluïsa va parlar des de la seva experiència personal i va reconèixer: “L’acompanyament genera necessitat d’entendre's un mateix i l'altre”.

L’Associació Àkan ha acollit “persones sense habitatge, indocumentades, sense recursos, que no saben llegir o escriure, que han vist abusos, que vénen d’altres països o que no tenen els codis per fer-se entendre aquí... acompanyar-los suposa una transformació interna”, ha explicat Maria Lluïsa, i ha afegit: “aquest procés et fa ser diferent a tot el que havies estat abans, no tornes a ser la persona que eres i et replanteges la teva vida, l’experiència de voluntariat neix del desig d’acompanyar, com va dir Kolvenbach fent referència a Arrupe: ‘si no hi ha radicalitat no deu ser el camí, i si en la radicalitat no hi ha dificultats, no deu ser el camí’, prendre un camí, que es viu honestament, no té tornada.” Algunes de les experiències a les que es refereixen Santi Thió i Maria Lluïsa Gironés es troben explicades al quadern de Cristianisme i Justícia 'I qui dius que sóc jo?'.

Potenciar el treball en xarxa

Durant la jornada el jesuïta Alberto Ares, delegat del Sector Social a Espanya, va presentar el Sector Social dins la nova província. Ares va revisar les fortaleses, debilitats i reptes futurs del sector social a nivell estatal. Com a punts forts ha destacat “el nou espai que afavoreix l'articulació i la cohesió, una missió que aglutina, i un equip motivat personalment que creu en els projectes”; com a punt feble ha subratllat “la poca incidència pública i reflexió social que resulta en un baix impacte sobre la transformació social, és necessari millorar en la captació de fons i gestions comunes.” El delegat va finalitzar enumerant reptes futurs: “Enfortir la identitat, potenciar el treball en xarxa, obrir projectes relacionats amb l'ecologia, reforçar l'acció intersectorial i de les PAL, formar agents de transformació social, fer-se presents en la incidència pública, i esdevenir comunitats d’hospitalitat.”

La paràbola del bon samarità (Lc 10,30-35) va emmarcar la pregària inicial d'aquesta jornada. I amb aquest missatge d'acollida i acompanyament, els voluntaris i professionals assistents van establir un diàleg amb què van poder compartir la diagnosi, els reptes, i la marxa de projectes que toquen els àmbits de migracions, d’infància, de quart món i pobresa.

En la primera edició les entitats implicades van subratllar la necessitat de posar la persona al centre de l'acció.

[Fotografia: Jesuïtes Sector Social]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.