Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR/ Minyons Escoltes i Guies de Catalunya) L'Assemblea General de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya va comptar amb el Parlament dels comissaris generals. Una espècie de 'carta als Reis' que aglutina l'ADN escolta i que és "el camí per a un món millor".

Parlament a l'Assemblea 2014 de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Avui, en aquesta assemblea històrica, ens recolzem en la nostra Llei, la Llei Escolta i Guia, per posar de manifest com volem que sigui la nostra societat i el nostre món. I com des de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya volem contribuir a fer del nostre somni una realitat.

Els escoltes i les guies:

Ens esforcem a merèixer confiança i fem confiança a tothom. Un any més, la nostra entitat ha estat capdavantera a l’hora d’organitzar activitats per infants i joves: amb més de 800 campaments i rutes i més de 100 campaments internacionals. Gràcies a tots i totes! Tenim la responsabilitat de fer bé la feina. Això ens suposa un esforç i la necessitat de treballar amb la complicitat de les administracions locals i nacionals a qui hem de demanar que reconeguin i facilitin més la nostra tasca.

Vivim la nostra fe i respectem les conviccions dels altres. Més enllà de ser creients o no, l’espiritualitat és un dels pilars de la nostra proposta educativa. El màxim potencial de les persones el trobem al nostre interior. Desvetllar el que s’hi amaga, és el que ens empeny a fer les coses pels altres i amb sentit de comunitat. És per aquest motiu que ens cal posar consciència sobre qui som, què ens mou i com podem acompanyar els infants i joves en el seu propi procés de descoberta.

Aprenem a ser útils i a fer servei. És així com, des de fa prop de 90 anys entenem la nostra manera de viure. Treballar altruistament és la nostra il·lusió i per això els i les caps de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya dediquem més de 1.300 hores voluntàries al cau.

El tipus de voluntariat que duem a terme des de l’escoltisme i guiatge va molt més enllà de l’activitat educativa. El nostre model de voluntariat comporta una activitat associativa, sovint invisible i poc reconeguda. La proposta de Llei del Voluntariat, posa de manifest aquesta ignorància i només empara un tipus de voluntariat de caire individual i assistencial.


Som germans de tothom i treballem per la pau.
La nostra societat pateix, malgrat se’ns vulgui fer creure que estem sortint d’aquesta crisi. Una crisi violenta i crua pels infants i joves d’aquest país. El nostre repte, avui, com a escoltes i guies, és poder aportar il·lusió, esperança i sentit a aquells barris, pobles i famílies que encara no hem sabut acollir al nostre moviment.

Som fidels al nostre país i ens sentim ciutadans del món. A ningú se li escapa que com a poble tenim a les mans el nostre futur. Des de l’escoltisme i el guiatge hem promogut i defensat des del primer moment, que els catalans i catalanes ens poguéssim expressar en llibertat. Llibertat a les urnes i llibertat a les escoles. En aquest sentit, seguirem amb fermesa i amb esperit crític i constructiu, des de la fraternitat universal que ens caracteritza i des de l'estima al nostre país i la nostra llengua.

Defensem la natura i protegim la vida. La natura és el nostre lloc bo, ens desperta la sensibilitat i ens ensenya qui som. Educar a la natura és l'essència del nostre mètode. Trepitjar les nostres serralades, banyar-nos als nostres llacs i acampar als nostres prats ens fa estimar la nostra terra. La muntanya i l'aventura formen part de l'ADN escolta i no podem permetre que cada nova regulació de les nostres activitats, menystingui aquesta relació i ens faci més difícil l'accés a l'entorn natural.

Aprenem a viure en equip i tot ho fem entre tots. Necessitem un teixit associatiu fort, una societat civil organitzada que sigui capaç, com fa tres setmanes, de mobilitzar a 2 milions i mig de persones per una causa. El teixit és fort quan les persones que el formen estan motivades, il·lusionades i fan bé la seva tasca. Per això a Minyons Escoltes i Guies de Catalunya tenim una escola de formació de base totalment voluntària, que titula oficialment més de 500 caps l'any, i que és la que ens permet dur a terme la nostra feina amb qualitat i sentir-nos part d'un projecte compartit.

Enguany, com a entitat, ens hem sentit desprotegits i abandonats per les diferents administracions, a mercè d'un sector que tendeix a la professionalització. Per això demanem que les nostres institucions garanteixin els models d'escola de base associativa com el nostre. Perquè si no és així, correm un risc molt alt de perdre un teixit associatiu fort que és el que ens ha permès arribar on som.

Som decidits i afrontem les dificultats sense por. Enguany hem presentat una proposta per unir l'escoltisme i el guiatge català en una única associació oberta i catalana. El camí que ens ha portat fins aquí, no ha estat fàcil, però ha valgut la pena sense cap dubte. Ha estat una oportunitat per qüestionar-nos la pròpia identitat, revisar el nostre funcionament, i focalitzar-nos en el que ens uneix i no en el que ens separa. Som conscients dels moments de vertigen que estem vivint i per això és ara, quan ens cal aquesta actitud escolta a l'hora de prendre decisions.

Estimem el treball i volem fer bé les coses. Tanquem aquest curs amb un total de 14.235 persones afiliades a Minyons, un 4% més que l'any passat i un 20% més que fa 5 anys. La unitat que més ha crescut ha estat la unitat dels grans, la dels i les Truc, amb un augment del 40% en aquests 5 anys, fet que ens fa constatar que la nostra proposta és cada cop més atractiva pels i les joves d'avui. Créixer en quantitat és molt important. Però més important encara és créixer en qualitat. Gràcies, caps, per estimar el treball i gràcies per assumir el repte de seguir fent bé les coses.

Aprenem a estimar i a jugar net. Treballem aquesta Llei a totes les edats, és la nostra manera de fer les coses i la nostra manera d'entendre el món. Per això no podem permetre ni tolerar que els valors que ens arribin dels càrrecs de responsabilitat política i econòmica del nostre país siguin la corrupció, la falta d'entesa, els interessos personals i l'enriquiment sense escrúpols. Un altre model és possible, i nosaltres, els escoltes i les guies, seguirem treballant per enfortir els valors de solidaritat, del treball en equip i del lideratge basat en la qualitat humana i en la sensibilitat.

Des de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya volem dir ben alt i ben clar que el món que hem defensat sempre no és una utopia, sinó que és el camí.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.