Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts

(CR) Des d’aquest dijous i fins diumenge, més de 200 participants s’apleguen al Col·legi d’Arquitectes en el Congrés Internacional sobre 'Patrimoni Sacre. Permanent Innovació', organitzat per l’Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA). El patrimoni sacre representa més del 70% del patrimoni catalogat a Europa, ja sigui perquè manté el seu ús religiós o bé perquè ho ha tingut al llarg de la seva història, un llegat d’un volum considerable que mereix l’atenció pel seu estat de conservació, pels criteris de intervenció o per les creacions “ex novo”. Seguint el convit de l’exhortació apostòlica del Papa Francesc a l’Evangelii Gaudium, on demana que l’Església obri les seves portes (EG 47;73;210;257), també es vol estudiar la possibilitat d’implementar nous usos evangèlics per tal de donar més riquesa i diversitat als espais construïts.

En aquestes jornades es preveuen més de 25 ponències a càrrec de diversos experts en la matèria, entre els quals destaquen Mario Botta, autor de la Catedral de la Resurrecció d’Évry (França); Rafael Moneo, autor de l’Església de Iesu (San Sebastià); o Jordi Faulí, director d’obra de la Basílica de la Sagrada Família. Les activitats s’iniciaran dijous al matí amb la visita de les basíliques de Santa Maria del Mar i de Sant Just i Pastor; prosseguiran amb les ponències esmentades i clouran amb un desplaçament a la ciutat de Vic, on es visitaran l’antiga Església dels Trinitaris, l’Església de la Pietat i la Catedral de Sant Pere. El dissabte al vespre es visitarà també la recent reforma interior del temple parroquial de Santa Madrona del Poble-Sec.

Possiblement, aquest congrés és el lloc de reflexió més important sobre l’arquitectura religiosa des de les “Conversaciones sobre arquitectura religiosa” que es van dur a terme a Barcelona del 8 a l’11 d’octubre de l’any 1963, ja fa més de mig segle; on van participar els arquitectes Oriol Bohigas i Antoni Moragas, o el liturgista Pere Tena entre d’altres. L’activitat del congrés sobre Patrimoni Sacre tindrà continuïtat en el seminari intern del mateix nom promogut per la Fundació Joan Maragall que preveu iniciar la seva activitat al febrer de 2015, dirigit pel director del congrés, Ricardo Gómez Val i el coordinador del blog cooperatiu 'Betel. Arquitectura, art i religió', Eloi Aran Sala.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.