Vés al contingut
Catalunya Religió

(Fundació Blanquerna) Per commemorar el 25è aniversari de la proclamació de la Convenció sobre els Drets de l'Infant, adoptada per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989 el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha pronunciat la conferencia titulada "La situació actual de la infància a Catalunya" a la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. L'acte s'ha fet aquest dijous coincidint amb el Dia dels Drets de l'Infant.

En un auditori ple, el Síndic, presentat pel degà de la Facultat, Josep Gallifa i per la Vicedegana d’Educació i Relacions Internacionals, Anna de Montserrat, ha exposat les conclusions de l’Informe anual sobre els drets dels infants de 2013, presentat el dia anterior al Parlament de Catalunya, on es posa de manifest com la situació econòmica actual afecta els drets bàsics dels infants, des de la garantia d’una alimentació adequada i suficient a d’altres drets. En l’informe s’analitzen les principals qüestions plantejades al Síndic en el darrer exercici, tant pel que fa als drets de participació com als de protecció i provisió, i es presenten algunes de les mesures anunciades per les administracions.

Després d’analitzar els principals problemes en relació a la vulneració dels drets dels infants a Catalunya, entre els que ha destacat l’evidència de que els infants socialment més desprotegits tenen menys oportunitats que la resta i acostumen a patir vulneracions dels seus drets bàsics, el Síndic va proposar, en la seva exposició, algunes solucions, com per exemple, potenciar les polítiques socials i de protecció de la família, ampliar els serveis i les places residencials públiques adreçades als infants i adolescents, i garantir unes prestacions mínimes per a les famílies amb fills.

En l'àmbit educatiu, és necessari, segons la seva valoració, establir sistemes d'ajuts o de bonificacions per promoure l'equitat, suprimir els criteris que fomenten la segregació escolar i fomentar l'accés de tots els infants a les activitats extraescolars i al lleure educatiu en general, entre d’altres mesures.

Després de la seva exposició, estudiants i professors dels graus en educació infantil i en educació primària han formulat preguntes i aportacions que han posat de manifest el seu elevat interès per entendre les causes per les quals es conculquen molts dels drets dels infants i el seu compromís en millorar la situació dels nens i nenes.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.