Vés al contingut
Catalunya Religió

(Càritas Sant Feliu) De la unió de tres entitats socials especialitzades en la recollida i tractament de la roba ha nascut la planta de reciclatge tèxtil més eficient i moderna del sud d'Europa. La Fundació Formació i Treball, la Coordinadora contra la Marginació de Cornellà i la Cooperativa Roba Amiga són les tres entitats sense ànim de lucre que han constituït Roba Amiga, Empresa d'Inserció, que serà l'encarregada de gestionar la nova planta situada a Sant Esteve de Sesrovires.

Amb 6.000 m quadrats, la planta que es va inaugurar dimecres processarà durant el proper any més de 4.500 tones de roba usada.

En l'acte hi van prendre part Albert Alberich i Àngel Cánovas, director i president de la Fundació Formació i Treball, que van destacar l'importància del fet d'oferir llocs de treball i ser generadors d'oportunitats per a les persones en risc d'exclusió, com a principal actiu de la nova planta. Benito Martínez, representant de la Coordinadora contra Marginació de Cornellà, manifestava la dificultat de les empreses d'Inserció per competir amb les empreses de serveis ordinàries alhora de presentar-se en concursos públics d'adjudicació, demanava una major sensibilitat a les administracions davant el fet que algun ajuntament ha retirat els contenidors taronges de roba amiga, perquè els demanaven el pagament de quotes per poder tenir aquests contenidors de recollida de roba.

En el seu torn de paraula Agustí Cortés, bisbe de Sant Feliu de Llobregat i President de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat, va voler destacar la importància de que una iniciativa com aquesta sorgís d'un nucli de persones amb un esperit i una sensibilitat social destacable i atents a les necessitats de la societat que els envoltava, i per tant en línia i consonància amb l'esperit de Càritas Diocesana de Sant Feliu, hereva també d'aquest esperit de col·laboració i treball conjunt que sempre hi ha hagut amb Càritas. Cortés va encoratjar a no perdre mai aquesta generositat, humanitat i sensibilitat social, que havia empés i mogut a que realitats com aquestes fossin possibles.

Finalment va prendre la paraula Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, que va voler lloar la tasca de les empreses d'Inserció i va assumir la responsabilitat de les administracions, però també de la resta de la societat alhora de ser més sensibles davant de les iniciatives socials i empreses d'inserció. També hi eren presents Jaume Batlle, representant del BBVA, i Enric Carbonell, alcalde de Sant Esteve de Sesrovires.

Treball per a persones en risc social

L'objectiu fonamental de ROBA AMIGA EI, és la creació de llocs de treball per a persones en risc d'exclusió, a més hi ha la voluntat d'avançar cap al màxim nivell d'eficiència en el tractament de la roba usada, sabates i complements que les entitats sòcies recullen en els contenidors taronges que Roba Amiga té distribuïts en bona part de les ciutats i pobles de Catalunya.

Actualment treballen en aquest planta 45 persones, 31 de les quals estaven en situació de risc d'exclusió. S'espera que quan la planta vagi assolint els seu màxim nivell d'efectivitat, puguin ser més de 100 les persones en procés d'inserció, que puguin ser contractades. A través de l'activitat productiva d'aquesta planta, les persones en risc d'exclusió contractades, assoleixen les habilitats i coneixements necessaris que facilitin el seu pas a l'empresa ordinària.

L'obertura d'aquesta planta i la inversió necessària ha estat possible, gràcies a la participació en la 1a convocatòria de Momentum Project, iniciativa del BBVA i ESADE dirigida a promoure la emprenedoria social, a l'Agència de Residus de Catalunya a través del seu conveni amb la empresa INDITEX i sobretot a la tasca d'un grup d'enginyers voluntaris que han desenvolupat els prototips i els procediments de la maquinària que permet aquesta major eficiència en el tractament de la roba usada.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.