Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) Què passa quan un jove tutelat compleix 18 anys? on va o de quin recurs disposa? una de les opcions és un pis tutelat, l'últim esglaó abans de l'emancipació plena. Des del mes de juliol la Fundació Comtal, dels Germans de La Salle a Catalunya, compta amb una nova Llar, la Llar Germà Adrià, que s'ubica als espais de l'antiga comunitat de Germans de La Salle Barceloneta i que ha estat cedida perquè joves puguin viure i cobrir les seves necessitats bàsiques, amb l'ajuda dels educadors que fan de referent i alhora de suport personal.

"Un pis tutelat no és com un alberg juvenil ni un hotel", afirma David Pérez, Germà de La Salle i educador a la Llar. "És un espai educatiu i de baixa intensitat", remarca, "és el pas final abans d'assolir una independència personal plena".

El pis, on actualment conviuen quatre joves, està situat al bell mig de l'escola, de fet s'hi pot veure el pati des de les finestres del passadís. El fet d'estar immersos en un entorn d'escola ajuda i motiva als joves a plantejar-se cursar alguns estudis. Les habitacions, completes però sense grans artificis; i l'ambient, familiar, d'una veritable llar, amb les tasses per l'esmorzar, unes butaques a la sala de la televisió, inclús amb la roba estesa a la terrassa. Es tracta d'això, de ser una llar, "amb unes planificacions de les activitats diàries de cada noi i un control econòmic dels seus ingressos i despeses", explica Pérez, "però també amb assemblees on es parla, per exemple, sobre temes de neteja, i amb sopars compartits cada 15 dies".

I com és la missió lasal·liana a la nova Llar? En David parla clar, no fan un anunci explícit de l'Evangeli, ja que els joves són musulmans i no és l'objectiu principal del pis, però sí que se'ls explica que l'orde dels Germans La Salle dóna suport al projecte i que ho fa per una aposta molt clara: l'aposta cristiana pels més febles i els més desfavorits. En David és un clar exemple; ell, professor a l'escola La Salle de Premià de Mar, va demanar poder estar a la Llar, "sempre havia mirat de reüll els projectes de la Fundació Comtal", es sincera, i resumeix la seva missió com a educador recordant un dibuix de Patxi Velasco, Fano, on apareix Sant Joan Baptista de La Salle amb un noi escrivint en un cor 'Déu t'estima'; David Pérez ho resumeix amb una de les frases de La Salle: toucher les coeurs –tocar els cors– ja que per ell ser educador implica tocar el cor del jove i l'infant, recordant-li que algú, que quelcom, l'estima".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.