Vés al contingut
Catalunya Religió

(Institut Borja de Bioètica) Primer Memorial Francesc Abel. El va presentar l’Institut Borja de Bioètica de la Universitat Ramon Llull en la Jornada Memorial Francesc Abel sobre “Equitat i distribució de recursos limitats en salut” en honor al que va ser el seu president i fundador, el jesuïta Francesc Abel i Fabre.

La presentació de l’acte va anar a càrrec de Margarita Bofarull, presidenta del Patronat de l’Institut Borja de Bioètica (IBB). Jordi Craven-Bartle va introduir la temàtica de la jornada i el context de la mateixa, i va presentar al ponent. Angel Puyol, professor titular de Filosofia de la UAB va impartir la seva conferència “Teories de la justícia en salut” sobre els arguments ètics i filosòfics al voltant del principi de justícia en salut.

A continuació, va tenir lloc la primera de les taules rodones amb el títol “Visió des de les politiques sanitàries i de gestió”. Vicente Ortun, professor titular del Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra i investigador principal del CRESS, va fer una reflexió des dels criteris econòmics en la gestió d’un model que hem de fer sostenible per mantenir-ne l’essència. Manel Jovells, gerent d’Althaia, va explicar les dificultats d’implementar en la gestió hospitalària les mesures de limitació de recursos, buscant l’eficiència sense desatendre la vocació de servei públic. Finalment, Roser Fernández, secretària general del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, va esposar els criteris que regeixen les polítiques públiques sanitàries en un context de revisió i reordenació del sistema sanitari.

En la segona taula, sota el títol “Visió des de l’àmbit clínic i ciutadà”, va intervenir Andreu Segura, professor associat de Salut Pública de la UPF, que va parlar de la necessitat de revisar també el model de salut pública però des de criteris ètics de justícia i equitat, i avaluar-ne la seva repercussió en el ciutadà. Virtudes Pacheco, cap d’atenció a l’usuari de l’Hospital de Sant Pau, va aprofundir des de la vivència dels usuaris en el context de limitació de recursos i la seva implicació en un ús responsable del sistema. I Emilia Arrighi, assessora del Foro Español de Pacientes i Investigadora de l’Institut Global de la Salut Pública UIC, va fer un anàlisi del context des dels col·lectius de pacients i usuaris, implicats i protagonistes també dels canvis.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.