Vés al contingut
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) El Museu de Montserrat inaugura aquest dimarts la mostra Els teixits coptes del Museu de Montserrat, que es podrà veure fins al 2 de novembre a la Sala Daura. Aquesta exposició de teixits coptes mostra la col·lecció donada l’any 1999 al Monestir per la família Soler Vilabella, la restauració de la qual va acabar l’any 2012.

La característica principal i la importància d’aquesta exposició es fonamenta en la possibilitat de contextualitzar l’origen dels materials que exhibeix. Els teixits coptes de Montserrat presenten una interessant varietat tant tipològica com cronològica –del segle III al VIII després de Crist–. Igual que en la gran majoria de col·leccions de teixits coptes conegudes fins al moment, les peces que formen la col·lecció del Museu del Monestir provenen de l’aixovar mobiliari de les tombes de les necròpolis coptes d’Antinoè.

Riquesa iconogràfica de la mostra

Els teixits estan dotats d’una decoració iconogràfica molt rica, des del naturalisme expressat amb la fauna nilòtica, l’abstracció de les representacions mitològiques i la simbiosi amb els repertoris cristians. Conflueixen en aquestes produccions tèxtils els elements intrínsecs de les cultures romana, bizantina i islàmica, amb els quals conviu el cristianisme. Aquesta capacitat de convivència és pròpia dels primers segles de l’era cristiana. Els teixits en són una mostra, però també ho són la ceràmica i la resta de materials que componen els dipòsits funeraris dels coptes.

L’exposició temporal Els teixits coptes del Museu de Montserrat. La col·lecció Soler Vilabella, que està comissariada per Lluís Turell, es podrà visitar durant prop de vuit mesos, un període excepcionalment llarg, donada la importància dels materials que s’hi mostraran. Paral·lelament a l’inici de l’exposició se celebrarà a Montserrat, del 19 al 22 de març, el 5è Simposi Internacional sobre Tèxtils i tints del Mediterrani, organitzat per la Universitat de València i el Museu de Montserrat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.