Vés al contingut
Catalunya Religió

(Escolapis) El dia 17 de gener s'ha inaugurat al Palau Robert l'exposició “Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú. 1921-2010”. Triadú, pedagog i escriptor, va ser un destacat intel·lectual fins a la seva mort, el setembre de 2010.

Una de les persones amb qui va establir una gran amistat va ser l'escolapi català Jaume Bayó i Samsó, des del 1937 fins la seva mort. A l'arxiu provincial de l’Escola Pia es custodia un fons provinent del pare Bayó del que en forma part una sèrie de correspondència amb cartes creuades entre ell i Joan Triadú. La documentació correspon sobretot al període entre 1939 i 1948, en el qual Joan Triadú va mantenir un activisme cultural resistent. Les cartes tenen un to divers, parlen de religió i sentiments espirituals, però també de cultura i de l'activitat intel·lectual que desenvolupava Triadú, a més de fets de la seva vida privada.

Durant aquest període Triadú va fundar Ariel i va iniciar el Concurs de poesia de Cantonigròs. També va ser l'època en que va estar convalescent de tuberculosi i quan es va recuperar va marxar a Liverpool a fer un lectorat de català a la Universitat. També va establir contacte amb intel·lectuals catalans exiliats.

En les cartes no només parla de la seva activitat cultural i universitària, també apareixen poemes i reflexions sobre les seves inquietuds íntimes. Oferim doncs, una font d'informació complementària per qui vulgui investigar en la seva biografia i obra.

A la mort de Jaume Bayó, el setembre de 2008, Triadú va fer una referència a la seva amistat i a la producció escrita del pare Bayó en un article al diari Avui.

De l’activitat cultural de la Triadú destaca la participació en la fundació de la revista cultural clandestina Ariel (1946), que va aparèixer fins que el 1951 va ser clausurada per les autoritats, i va col·laborar també a Pont Blau, Vida Nova, Serra d'Or i el diari Avui. Per la seva activitat se'l considera un símbol de la resistència cultural nacionalista, sobretot en el període 1944-1968. Va ser amic i deixeble de Carles Riba, de qui va publicar un estudi, i es va relacionar amb molts intel·lectuals catalanistes contemporanis com Miquel Coll i Alentorn, Josep Palau i Fabre, Miquel Tarradell i molts d'altres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.