Vés al contingut
Catalunya Religió

(Generalitat de Catalunya) L’Obra Social “la Caixa” destinarà aquest any més de dos milions d’euros al projecte reincorpora, dirigit a promoure itineraris d’inserció sociolaboral a interns procedents de tots els centres penitenciaris catalans. La consellera de Justícia, M. Pilar Fernández Bozal, i el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Lanaspa, han fet balanç dels dos anys de funcionament de Reincorpora. L’acte, celebrat al nou EspaiCaixa Casa Macaya, també ha servit per renovar la col·laboració d’ambdues institucions en aquest àmbit.

Des de la seva posada en marxa, Reincorpora ha facilitat itineraris personalitzats a un total de 1.107 interns que es troben en la fase final de la seva condemna: 527 durant el 2011 i 580 al llarg de 2012 (136 d’ells procedents de justícia juvenil, una de les novetats d’aquest any). L’abast del Programa suposa que s’ha atès al voltant del 20 % de la població reclusa catalana en règim de semillibertat (tercer grau i llibertat condicional).
En la seva intervenció, la consellera de Justícia ha destacat la rellevància del programa Reincorpora perquè “contribueix a la reducció de la reincidència, ja que atorga als interns l'oportunitat de preparar-se per a la seva incorporació en el context productiu i de reforçar la seva autoconfiança i autoestima”. Fernández Bozal ha afegit que “és un projecte molt valuós que ja ha passat a formar part integral i consolidada de les polítiques actives de reinserció del Departament de Justícia”.
Respecte al perfil dels reclusos, dels 1.107 interns participants en els itineraris entre els anys 2011 i 2012, procedents de tots els centres penitenciaris catalans, 971 són homes i 136, dones; 260 tenen menys de 25 anys i 652, entre 26 i 45, i 653 són de nacionalitat espanyola.
Més del 38 % dels interns troben feina
A falta de les dades de tancament d’aquest any, el 38,5 % dels interns que van finalitzar l’itinerari durant l’any 2011 van aconseguir una feina (170 d’un total de 441).
Això ha estat possible gràcies a la col·laboració de 104 empreses vinculades a Incorpora, 30 de les quals pertanyen al sector de l’hoteleria, seguides per 10 empreses de serveis, en consonància amb els cursos més impartits en el marc de Reincorpora.
El 57 % de les persones que van aconseguir una feina en finalitzar els itineraris de 2011 continuen treballant un any després.
Retorn a la societat
L'impacte econòmic directe en els participants del Programa arriba a la xifra estimada de 2,8 milions d'euros, i a l'Administració pública s'acosta als 3,9 milions d'euros (en ambdós agents es genera prop del 76 % de l'impacte econòmic global estimat de Reincorpora).
Per cada euro invertit en el Programa l'any 2011 (principalment via formació professional tècnica i formació en valors dels participants, ajudes econòmiques directes i recursos aplicats per a la inserció sociolaboral dels participants), Reincorpora aconsegueix retornar a la societat 3,12 euros. Segons el Conveni renovat avui entre l’Obra Social de La Caixa i el Departament de Justícia de la Generalitat, l’entitat financera destinarà 2,1 milions d’euros al projecte al llarg d’aquest any.
Atenció integral
Amb un plantejament pioner en l’àmbit penitenciari, i amb la intenció d’oferir una atenció integral, Reincorpora es basa en el concepte d’aprenentatge-servei, una proposta educativa que suma intencionalitat pedagògica i utilitat social. En aquest cas s’aplica a un itinerari d’inserció que combina la formació en oficis, les actuacions de servei a la societat i la integració laboral.
La col·laboració amb 22 entitats socials que formen part dels grups Incorpora d’arreu de Catalunya especialitzades en l’atenció a aquest col·lectiu permet oferir itineraris d’inserció sociolaboral personalitzats i, per això, adaptats a les necessitats específiques de cada participant. L’entitat s’encarrega de l’acompanyament de l’intern durant tot el procés.
Reincorpora suposa una ampliació del programa de formació per a reclusos que, entre 2005 i 2010, va impulsar l’Obra Social de La Caixa en col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.
Serveis solidaris
Una de les pedres angulars de Reincorpora és la participació dels interns en serveis solidaris a la comunitat adreçats a donar resposta a necessitats de l’entorn més immediat. D’aquesta manera, el Programa fomenta competències, habilitats i valors, alhora que promou la participació social i el compromís cívic.
Entre 2011 i 2012, 3.902 persones s’han beneficiat dels serveis solidaris a la comunitat impulsats per Reincorpora, que abasten un ampli ventall de col·lectius: gent gran, joves en situació de vulnerabilitat (com ara tutelats per l’Administració), estudiants, persones amb discapacitat i immigrants, entre d’altres, i en plena consonància amb els principis d’actuació de l’Obra Social de La Caixa.
Cal destacar també la col·laboració i mobilització de 70 entitats i organitzacions catalanes (administracions públiques, ONG, etc.) que han participat en el desenvolupament d’aquests serveis solidaris.
La implicació del Departament de Justícia i la implicació dels centres penitenciaris, els centres de formació i les entitats socials vinculades a Incorpora, el programa d’integració laboral de l’Obra Social de La Caixa, permeten sumar esforços per a la integració sociolaboral de la població reclusa, un dels col·lectius amb més dificultats d’accés al món laboral.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.