Vés al contingut
Catalunya Religió
(URL) El passat divendres Josep M. Garrell i Guiu va prendre possessió com a nou rector de la URL a la Sala Congressos La Salle de la Universitat Ramon Llull (URL). Garrell, doctor en enginyeria electrònica i professor catedràtic d’informàtica de la URL, succeeix la catedràtica en dret penal, Esther Giménez-Salinas i Colomer, rectora de la URL des de setembre de 2002 fins a l’actualitat, que ha esgotat el seu mandat d’acord amb el que preveuen els Estatuts de la Universitat. De fet, el nom del nou rector ja es va donar a conèixer el passat mes de juliol, després que el Patronat de la URL fes públic el nomenament. Durant l'acte, van intervenir per aquest ordre: Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya; la rectora sortint, Esther Giménez-Salinas; el cardenal i arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez i Sistach; el president del Patronat de la URL, Leopoldo Rodés; i el rector entrant, Josep M. Garrell.
El vicepresident primer del Patronat de la URL, Enric Puig va llegir l’acta de nomenament de Josep Maria Garrell com a rector de la URL.
El secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà va elogiar la tasca duta a terme per la fins avui rectora de la URL, tant per a la URL com per al país, i va comentar que ha estat un plaer col·laborar amb ella. Pel que fa al nou rector, Antoni Castellà va afirmar que té un repte molt important de futur i que se n’alegra d’aquesta bona notícia, ja que la URL “ha estat capaç de posar sobre la taula que és possible un projecte d’iniciativa social en termes d’educació superior i que, a més, sigui orientat a recerca. En aquest sentit, Castellà ha afegit “que no és casualitat que Garrell va ser qui va impulsar en el seu moment la oficina de recerca de la URL i que sigui avui consolidada”.
Castellà va remarcar que la URL “és una història d’èxit, amb un plantejament complexe, que equilibra la potència de la marca, amb la identitat pròpia de cadascuna de les seves institucions, i que ha demostrat que una universitat privada com aquesta sigui referent a nivell de Catalunya, de l’Estat i amb visibilitat internacional, però sobretot amb voluntat pública, i pública en termes de servei a la seva comunitat i al seu entorn”.
Tot seguit, la rectora sortint de la Universitat Ramon Llull, Esther Giménez-Salinas, va dir que mirava enrere i que se n’adonava que els 10 últims anys havien estat de profunda transformació, tant de la universitat pública com privada: “El canvi que han fet totes les universitats és espectacular i la nostra ha estat una part activa molt important d’aquest procés. Nosaltres ens hem incorporat als sistema universitari amb esforços, però mai hem demanat privilegis. Vàrem ser la primera universitat privada en acreditar els seus professors, (de 300 l’any 2003 al 60% actualment), els primers en aplicar criteris d’avaluació en recerca i recerca avançada, els primers en sol·licitar triennis. Tot i no ser els primers, hem estat compromesos amb el sistema universitari català”.
Per acabar el seu discurs, Giménez-Salinas va mostrar el seu agraïment als patrons que fa 10 anys van confiar en ella, al president Fornesa per proposar-la, al president Rodés amb qui ha compartit molts moments, als directors generals dels centres, a la Junta de Govern, a la gent del rectorat, al cardenal i arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez i Sistach, i al secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà. Finalment, ha mostrat la seva il·lusió en l’elecció “del seu company i amic” Josep Maria Garrell i li ha desitjat un molt èxit.
El cardenal i arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez i Sistach, ha recordat la importància del paper del cardenal Narcís Jubany i la seva intuïció en la creació de la URL i ha agraït explícitament el treball de la rectora sortint. Sistach ha subratllat que les institucions de URL “no són una simple federació, sinó una autèntica unitat, i això fa que la nostra universitat pugui realitzar un major servei als alumnes, a les seves famílies, a la societat, a l’església i al món”.
El president del Patronat de la URL, Leopoldo Rodés va manifestar que l’acte que celebra la Universitat és un esdeveniment molt important per a la institució per tot el que representa i ha afegit que és la tercera vegada que es produeix en els 21 anys d’història de la Universitat Ramon Llull. Alhora, ha afegit que el mandat d’Esther Giménez-Salinas, “s’ha caracteritzat per la consolidació de l’estructura de la nostra Universitat, pel seu reconeixement per part dels agents socials i les administracions, i per la seva plena integració en el sistema universitari, tant català com de l’Estat espanyol i internacional”.
Rodés va presentar el nou rector i, després de repassar la seva tasca en l’àmbit de la docència i la recerca tant a Enginyeria La Salle com a la URL, va expressar: “Veient, doncs, els seu brillant currículum i coneixent-lo, especialment com gran persona que és, no tinc cap dubte que la nostra Universitat queda en molt bones mans. Estem segurs que Garrell conduirà i liderarà amb encert la nova etapa que avui inicia la Universitat Ramon Llull”.
Josep Maria Garrell va iniciar el seu discurs amb unes exhaustives paraules d’agraïments als membres de la URL, la comunitat universitària, la família, els amics i representants dels sistema universitari i de recerca, així com a tots aquells qui l’han acompanyat en aquest moment. També ha agraït especialment les paraules de Giménez-Salinas.
El nou rector s’ha centrat en l’important paper que han de tenir les institucions universitàries en el context econòmic actual en el qual es produeix aquest relleu: “Crec que és important subratllar l’efecte de l’educació en l’atur, o com l’atur canvia en funció de l’educació de la població. Si bé el percentatge d’atur juvenil se situa sobre el 50%, l’atur de persones de la mateixa franja d’edat amb un doctorat és pràcticament nul. Si bé és ben sabut que invertir en educació és una garantia de futur, crec que és important que les institucions universitàries ho tinguem molt present i que ho donen a conèixer en la mesura de les nostres possibilitats”.
Garrell va explicar que, tot i que la crisi està tenint un impacte especialment important en el finançament de la recerca i de la transferència dels resultats, “la nostra universitat ha augmentat els esforços per tal de reduir aquest impacte, multiplicant els ajuts a l’estudi, les beques, i tota mena d’instruments orientats a facilitar la continuïtat dels estudis dels nostres alumnes”.
El nou rector va situar la URL com a Universitat que desenvolupa la seva activitat “en el context d’un sistema universitari català únic, i composat per 12 universitats. Un sistema consolidat, ben dimensionat, amb una qualitat contrastada i difícilment discutible, i molt competitiu, sigui en l’àmbit local com en el global”.
I és que Garrell va subratllar: “Amb tota probabilitat haurem de viure un necessari canvi de paradigma universitari. Caldrà crear un nou model que es pugui adaptar millor a les necessitats de formació i de recerca, a les noves tecnologies en general, als continguts oberts en xarxa, a la mobilitat de la comunitat universitària, al plurilingüisme, a la globalització. De fet ja hi ha moltes veus que diuen que no estem vivint una era de canvis, i que el que realment estem vivint és un canvi d’era. Una nova era en la que la Universitat en el seu conjunt haurà de saber redibuixar-se, haurà de saber trobar un nou paradigma, un nou model. I cal fer-ho sense preses, però sense pauses. En el nostre context, en el nostre àmbit, quedar-se quiet és sinònim de retrocedir”.
A continuació el nou rector de la URL va explicar els eixos principals de les propostes programàtiques de cara al nou mandat. Va destacar que qualsevol cosa que la URL projecti “haurà de tenir present la nostra pròpia trajectòria, i singular idiosincràsia, i el context actual, i la suma i la combinació dels desafiaments que se’ns presenten. Crec que és indispensable donar continuïtat crítica al que hem estat fent fins a data d’avui”. Garrell ha explicat que en les properes setmanes “ens hem proposat abordar un procés de reflexió estratègica per tal d’ajustar, arribat el cas, el nostre actual Pla Estratègic. Aquest nou Pla, ajust de l’anterior, haurà de ser el nostre “full de ruta” per als propers anys. No puc imaginar un millor moment per abordar aquest procés de reflexió donat aquest canvi de paradigma universitari que hem d’abordar i que abans he justificat”.
Per aconseguir-ho, el nou rector ha especificat que les bases fonamentals de debat seran les següents: millorar la col·laboració dins la URL, analitzar la manera d’implicar més la Universitat en el sistema universitari, tenir en compte la importància de continuar apostant per a la recerca, abordar la manera d’acabar d’ajustar la política de recerca de la URL a la política de recerca doctorat, equilibra la composició del claustre de professors, reflexionar com es pot assegurar la permanent actualització del mètode docent i de l’oferta formativa de la URL i incorporar a la reflexió els aspectes d’internacionalització de l’activitat de la Universitat.
Per acabar, el nou rector va expressar el seu compromís de cara al nou mandat: “Rebo aquest encàrrec amb il·lusió, amb molta il·lusió. Després de 20 anys treballant en aquesta universitat, els 10 primers treballant per La Salle i els 10 darrers per a tota la Universitat des del Rectorat; rebo aquest encàrrec potser amb més il·lusió que mai”. Garrell ha acabat el seu parlament amb aquestes paraules: “Creguin-me que és un goig poder treballar amb persones amb un tant alt nivell d’implicació. Crec que seria completament injust i impropi del rector d’aquesta Universitat, no correspondre amb molta il·lusió a aquesta sentiment col·lectiu”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.