Vés al contingut
Catalunya Religió

(Ramon Bassas - CR) Des de fa cinquanta anys, des de la vetlla de la Mare de Déu d'agost i tot l'endemà, la parròquia de Santa Caterina del municipi de Vinyols i els Arcs, al Baix Camp, acull la Nit de Maria, una mena de Lourdes en petit. Aquesta peculiar celebració d'índole bàsicament religiós nasqué deu anys abans, el 1952, precisament a Lourdes, de la mà de mossèn Enric Inglès, que tingué la iniciativa d'apropar la Nit de Maria que se celebra a la localitat gascona a tots aquells malalts que no s'hi poden desplaçar. Després de fer-se a Vinaixa i el Loreto, la celebració religiosa va arribar a Vinyols i els Arcs. La festa inclou una processó de torxes que recorre el poble el dia de la Mare de Déu a la nit amb la participació de nombroses persones. Els malalts encapçalen la comitiva, juntament amb el tabernacle que conté la imatge de Maria. A l'entrada de diverses cases de Vinyols, a més, els més petits hi representen quadres apostòlics relacionats amb la vida de la Mare de Déu, element que s'incorporà un cop s'establí a la vila la Nit de Maria.

La trobada començarà el dimarts dia 14 d'agost quan, des de les 9 de la nit i fins les 2 de la matinada, se celebrarà una vetlla eucarística mariana. Dimecres 15 els actes començaran a la tarda. A les 5 s'inicia l'exposició major del Santíssim, a les 6 s'hi canta el Rosari, a les 7 de la tarda s'ofereix un refrigeri pels malalts, la missa pels quals s'inicia a les 8, i que compta amb la participació de fidels vinguts d'arreu del país. I a les 9:30 s'inicia l'esmentada processó de torxes pel poble i el solemne besamans. La coral de Vinyols, que manté l'organització de l'acte des de la mort de mossèn Enric Inglès el 1990, participa activament en tots els actes entonant cants marians.

Hi ha més municipis catalans que celebren la Nit de Maria durant tot l'any. A Valls, per exemple, el primer dissabte de cada mes se celebra al convent de les Mínimes.


Mostra Elements festius d'origen religiós en un mapa més gran

Foto: El Punt (arxiu)

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.