Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) L’escriptor i poeta Carles Torner ha estat elegit nou director del Centre Unesco de Catalunya. S’incorporarà el 3 de setembre i substitueix Miquel Àngel Essomba.

Carles Torner (Barcelona, 1963) ha tingut diverses responsabilitats de gestió en l’àmbit cultural i literari: va ser Director de l’Àrea de Literatura i Pensament de l’Institut Ramon Llull entre l’any 2004 i 2010, va presidir el Comitè de Traduccions i Drets Lingüístics de l’associació d’escriptors PEN Internacional i va ser un dels artífexs de la Declaració Universal de Drets Lingüístics signada a Barcelona el 1996.

El seu compromís amb el Drets Humans i vocació internacional s'inicia a través de l'Acció Catòlica d'estudiants i el 1986 va ser elegit president del Moviment Internacional d'Estudiants Catòlics amb seu a París. Va viure a diversos països especialment d’Àsia i Amèrica Llatina i arran d’aquesta responsabilitat internacional també va participar a la UNESCO i a la comissió de Drets Humans de les Nacions Unides. En la seva etapa en el PEN a partir del 1992 també es va implicar activament en la defensa de la llibertat d’expressió, especialment en l'ajut a escriptors víctimes de la guerra de Bòsnia, i va estableir relació amb diverses personalitat internacionals com els premis nobel Octavio Paz, Wislawa Szymborska, Rigoberta Menchú o José Ramos Horta.

D’aquesta experiència, publica La victòria pòstuma de Hitler (1995) o L'arca de Babel (2005). També va publicar Shoah, une pédagogie de la mémoire, el 2001, que recull el seva tesi doctoral a la universitat de París VIII sobre la pel·lícula de Claude Lanzmann. El 2002 també va escriure un llibre d'entrevistes amb el bisbe de Chiapas Samuel Ruiz. La publicació de la seva obra poètica es va iniciar als vint anys quan va guanyar el premi Amadeu Oller per a poetes inèdits (1984) i el premi de poesia Carles Riba (1985).

Actualment és professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull i director de la revista Qüestions de Vida Cristiana.

El Centre UNESCO de Catalunya es va crear l’any 1984 i manté relacions oficials amb la UNESCO i té estatut consultiu prop de l'ECOSOC i del Departament d'Informació Pública de les Nacions Unides. Entre els activitats del centre de Catalunya hi ha la de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.