Vés al contingut
Catalunya Religió

Barcelona acollirà el Congrés de Cinema i Nova Evangelització que tindrà lloc en deu ciutats diferents d’arreu del món

(Marta Nin / Roma - CR) A distància de menys d’un any de l’exposició “Gaudí a Roma”, la genialitat de l’arquitecte de Reus ha brillat de nou recentment a la ciutat eterna de la mà del director de cinema Massimo Manservigi. Buscant les 7 claus de Gaudí, dirigida per Manservigi, ha rebut el premi com a millor documental durant el III Festival Internacional de Cinema Catòlic, celebrat a Roma del 2 al 5 de juliol d’enguany, i promogut per l’editora, productora i directora de cinema Liana Marabini.

Durant el sopar de gala del festival, celebrat al Pati Octàgon dels Museus Vaticans, es van premiar també: Churchmen de Rodolphe Tissot, com a millor film; Andy Garcia com a millor actor protagonista de Cristíada; l’espanyola Immaculada Hoces com a millor directora per a A Song; el cèlebre director i actor francès Robert Hossein per a la seva carrera; On the Road to Tel Aviv de Ken Shalem com a millor curtmetratge, i Hay mucha gente buena d’Antonio Cuadri com a premi especial a la millor òpera prima. Cuadri no és precisament un autor novell. Guionista i director de títols com Lo +Plus, Al salir de clase, Cuéntame cómo pasó, té un llarg currículum en el món del cinema, però arran de la passada JMJ de Madrid va viure un procés de conversió que l’ha portat a voler dedicar-se a un cinema de valors i a una “nova carrera”, de la qual Hay mucha gente buena és el primer pas.

Pel que fa a Buscant les 7 claus de Gaudí, dirigida per Manservigi, sacerdot italià de la diòcesi de Ferrara, la peŀlícula ha estat realitzada amb el suport de la diòcesi de Barcelona i de la Junta Constructora del Temple de la Sagrada Família. La concepció de l’estructura formal del documental és a càrrec de Josep Maria Tarragona, biògraf de l’arquitecte català i un dels promotors de la seva causa de beatificació. Pel que fa a la cura dels textos i del material, Manservigi va demanar la col.laboració de Peio Sánchez, director de la Setmana de Cinema Espiritual.

Segons ha explicat el mateix Manservigi a Catalunyareligio.cat el documental s’articula al voltant de les set claus que dominen l’obra de Gaudí, segons el parer de Josep Maria Tarragona: l’espiritualitat, la genialitat, la relació amb la natura, la visió litúrgica, la dimensió mística, la dimensió expiatòria, la providència de Déu, la bellesa. Buscant les 7 claus de Gaudí, encara inèdit, compta amb una sèrie d’entrevistes als principals experts de l’obra i de la vida de l’artista, com Jordi Bonet, Etsuro Sotoo, Maria Antonietta Crippa... A través de les diferents set claus, el documental iŀlustra la fe personal de Gaudí i les motivacions profundes que van guiar l’artista en la realització de les seves obres.

Massimo Manservigi, que ja és autor d’altres documentals premiats en diferents certàmens de cinema i va ser director el Religion Today Film Festival des del 2003 al 2008, es va apassionar al setè art mentre estudiava a la Universitat Gregoriana Roma. Afirma que el rodatge del documental sobre Gaudí li ha canviat la manera de veure les coses. “M’ha ajudat a observar-ho tot amb més profunditat. He après a mirar les coses com les mirava Gaudí. No de manera distreta, sinó intencional. Totes les coses et poden portar un missatge de l’amor de Déu”. Per a aquest director italià el premi és també “com un senyal, un encoratjament”.

El Festival Internacional de Cinema Catòlic compta amb el patrocini del Pontifici Consell de Cultura i va ser inaugurat enguany amb la primera cita del Congrés de Cinema i Nova Evangelització, volgut també per Liana Marabini en ocasió de l’Any de la Fe. En aquest Congrés de Roma van participar el cardenal Gianfranco Ravasi, el director dels Museus Vaticans Antonio Paolucci, el director i actor francès Robert Hossein, l’actor italià Remo Girone i la mateixa Liana Marabini. El Congrés es va cloure amb l’estrena de la peŀlícula de Robert Hossein Una dona de nom Maria.

Al llarg d’aquest any el Congrés de Cinema i Nova Evangelització tindrà lloc en deu ciutats diferents d’arreu del món, una de les quals serà Barcelona. Liana Marabini no amaga la seva fascinació per la capital catalana des que la va descobrir. I ja té en ment alguns plànols del Crist de Lepant de la Catedral de Barcelona per al que serà la seva obra més ambiciosa, una peŀlícula sobre la batalla de Lepant narrada per un musulmà que es va convertir al catolicisme a través de la germana de Miguel de Cervantes. Es tracta d’una història verídica i documentada, recreada narrativament per a la peŀlícula. Abans però, Marabini vol posar punt i final a un altre projecte cinematogràfic que té entre mans, la biografia del cardenal Newman. Per a Liana Marabini el cinema és un mitjà molt important apropar les persones a la fe i a l’Església perquè és “accessible a tothom independentment del nivell cultural, de la nacionalitat, de l’edat”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.