Vés al contingut
Catalunya Religió

(David Casals/CR) Barcelona acull fins el proper diumenge 10 de juny el Festival de Cinema Jueu, que sota el lema ‘Cinema obert de ment’, arriba enguany a la seva 14a edició.

En declaracions a CatalunyaReligió.cat, la seva directora, Daniela Rosenfeld, indica que el principal objectiu del festival és donar a conèixer la tradició jueva i acostar al públic barceloní “pel·lícules, curtmetratges i documentals majoritàriament independents i que no tenen distribució a Espanya”.
“Estem durant tot l’any mirant pel·lícules de temàtica jueva, de l’Holocaust i del conflicte del Pròxim Orient”, explica Rosenfeld, que recorda que el festival va néixer fa 14 anys quan un grup de joves de l’única comunitat jueva que llavors n’hi havia a Barcelona -ara n’hi ha quatre- van decidir posar-lo en marxa amb l’objectiu de “trencar tòpics” i barreres.
Un dels plats forts serà el diumenge a la tarda a les 21.00 hores, quan s’estreni al Barcelona la ‘opera prima’ de la persona que va auspiciar el naixement del festival: Mikael Buch. La projecció tindrà lloc a l’Institut Francès de Barcelona.
Buch, que quan va fundar el festival tenia 14 anys, s’ha format en cinema a França, i presenta la seva primera pel·lícula ‘Let my people go’, una pel·lícula protagonitzada per Rubén, un jove jueu i homosexual que es veu immers en un debat, si ha de triar el seu poble o el seu cor. Entre els actors de la pel·lícula, destaca l’espanyola Carmen Maura.
Una altra de les tradicions que ha consolidat el festival és que s’exhibeixin pel·lícules gratuïtes i a l’aire lliure a Barcelona relacionades amb el judaisme a principis de juny molt a prop de l’antic Call jueu de la capitalcatalana, a la Plaça Sant Felip Neri.
Aquest divendres a les 22 hores es projectarà ‘El gat del rabí’, una pel·lícula d’animació sobre la curiosa relació i les discussions teològiques que mantenen un rabí i el seu gat, “que vol fer la Bar mitsvà”, la cerimònia que marca pas de la infància a l’adolescència i que les nenes fan als 12 anys i els nens als 13.
D’altra banda, el dissabte també a les 22 hores serà el torn de ‘Kaddish for a friend’, pel·lícula rodada l’any 2010 a Alemanya que explica la relació d’amistat entre un refugiat palestí amb un militar veterà jueu que va lluitar en el bàndol soviètic durant la Segona Guerra Mundial.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.