Vés al contingut
Catalunya Religió
(Marta Nin CR/ Roma) La iniciativa itinerant de l’Atri dels Gentils, que s'ha celebrat a Barcelona, és una crida al diàleg que s’adreça no només als adults, sinó fins i tot als més petits. Gràcies a l’impuls del cardenal Gianfranco Ravasi, des d’enguany s’ha obert camí l’Atri dels Infants, que va inaugurar-se el passat mes de març a Palerm.
Patrizia Martinez, responsable de l’Atri dels Infants, ens explica que “els nens i nenes, des de ben petits, es fan grans preguntes. Els temes de la vida i la mort, el bé i el mal formen part dels seus interrogants. I també són els primers que viuen l’obertura i l’intercanvi amb altres nens i nenes en els patis de les escoles, en els parcs dels seus pobles i ciutats. Ben sovint ells fan de pont entre l’interior i l’exterior, entre les seves cases i les escoles, entre la família i la gent del carrer. Això és una gran riquesa”.
A Sicília, a Palerm, l’Atri dels Infants va debutar amb el tema: “Legalitat”. Es van convidar els nens i nenes a fer un dibuix sobre la seva illa tenint com a base el tema de la trobada. Segons Martinez, “fem servir el llenguatge propi dels petits, és dibuixant que ells expressen la seva visió de la realitat. El concepte de legalitat vist pels ulls dels nens a través de l’instrument del dibuix va ser una experiència molt creativa, enriquidora” i es va poder constatar com tots els participants vivien de manera diferent la legalitat en funció de les seves famílies de proveniència. Tots aquests dibuixos es van penjar posteriorment en la llibreria de les Paolines de la capital siciliana.
Un altre esdeveniment per als nens i nenes que va tenir lloc a Palerm va consistir en la composició d’una pancarta que feia 30 metres de llarg i que els petits van pintar a l’entrada de la catedral palermitana. “La espontaneïtat dels nens és un tret distintiu d’aquest Atri” i ho van comprovar en aquella ocasió, afirma Patrizia Martinez.
Els actes que es van celebrar a Palerm també van ser motiu de trobada de les diferents famílies, dels pares i mares dels nens i nenes que hi participaven. La responsable de l’Atri infantil considera que “la base són les famílies, amb les seves experiències, amb la seva capacitat de trencar barreres. Tot això, sens dubte, comporta una riquesa que ens portarà a una millor relació entre les diferents cultures”.
Barcelona ha tingut el seu Atri dels Infants amb la cita musical de cloenda a la Sagrada Família, que ha comptat amb la presència de centenars de veus, tant infantils com de nois i noies. No sempre, però, l’Atri dels Infants i l’Atri dels Gentils se celebraran de manera contemporània. Tot i així, la iniciativa inaugurada a Palerm continua de manera virtual al web de l’Atri dels Infants, on tots els nens i nenes que ho vulguin poden enviar dibuixos i narracions sobre el seu país o la seva ciutat. D’altra banda, també es poden inscriure a la newsletter Il Flauto del Cortile per a rebre informació de tots els esdeveniments infantils que es vagin celebrant.

“Com als espais oberts per a nens i nenes, com a la majoria de patis, per entrar al nostre Atri no cal una invitació per entrar-hi. Les preguntes i els temes que plantegem sempre estan radicalment fonamentats en el respecte de l’infant, en el seu creixement per tal que pugui expressar la seva creativitat o el seu entusiasme” ens explica Patrizia Martinez. “Els nens i nenes aprenen el respecte de l’altre, i de tot allò que l’altre aporta. I després del respecte cal fer-li entendre que és necessari un diàleg. El respecte i el diàleg són els fonaments de tota espiritualitat”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.