Vés al contingut
Catalunya Religió
(David Casals/CR) El judaisme i el cristianisme celebren coincidint amb l'inici de la primavera la festivitat de la Pasqua. Tenen significats diferents, i tanmateix, hi ha una gran diversitat interna en aquestes dues tradicions a l'hora de celebrar aquesta festa.
En declaracions a CatalunyaReligió.cat, el president de la mesa de l'Església Evangèlica de Catalunya, Ignacio Simal, indica que a diferència del que passa el dia de Nadal, en moltes comunitats la participació en els cultes especials és inferior a la resta de l’any.
"Moltes famílies se'n van de vacances", explica. Tot i això, insta als fidels a retrobar el significat de la Pasqua.
El significat entre les diferents tradicions que s'autodefineixen com a cristianes coincideix: recordar els últims dies de la vida de Jesús, el fill de Déu, que fou condemnat, va morir a la Creu i va ressussitar al tercer dia, explica.
Ara bé, pel protestantisme històric el protagonisme el té el relat bíblic, la paraula i la predicació, i no hi ha lloc per processons, cofraries i 'Via Crucis'.
En el cristianisme ortodox, Pasqua és el dia més important de l'any. En la tradició oriental uns dies més tard, tot i que a vegades coincideix amb la festivitat de les esglésies occidentals: catòlics i protestants.
Aquesta coincidència va tenir loc l'any passat, el 2011, i tornarà a produir-se al 2017 i al 2025. Fa un segle que es debat sobre el tema en els organismes ecumènics internacionals, però encara no hi ha acord.
Festivitat jueva
En la tradició jueva, 'Pesakh' és una festa "alegre", explica a Catalunya Religió Jai Anguita, de la Comunitat Bet Shalom.
Concreta que no hi ha grans diferències entre ortodoxos i reformistes a l'hora de celebrar la Pasqua, tot i que els segons acostumen a celebrar l'àpat comunitari ('seder') el mateix dia de 'Pésakh', i els segons, un dia més tard.
En el primer dia de la celebració, que enguany serà el divendres 6 d'abil, es fa un àpat amb tot un seguit de passos, rituals i prescripcions alimentàries que en funció de les conviccions personals de cadascú, té un component estrictament religiós o cultural.
Se celebren per Pasqua els fets que s'expliquen al llibre de l'Èxode: l'esclavatge a Egipte i el seu alliberament sota el comandament de Moisès, amb els quaranta anys de travessia pel desert i l'arribada a la 'Terra Promesa'.
Aquest any se celebrarà per segon cop a Catalunya una tradició de la comunitat jueva sefardita del Nord d'Àfrica: La nit de Mimona, el trencament mitjançant un acte comunitari de la prohibició de menjar durant els dies que dura la Pasqua aliments que portin llevat. Es farà el dissabte 14 d'abril, l'últim dia de la celebració pasqual, les dates de la qual varien cada any.
Per a més informació:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.