Vés al contingut
Catalunya Religió
(El Documental del Mes) Quan es compleixen 22 anys del seu assassinat el 24 de març de 1980, s’estrena a l’estat Espanyol el documental que retrata el Monsenyor Romero més desconegut, des dels seus inicis conservadors als seu final tràgic i revolucionari.
El Documental del Mes porta a la pantalla el documental que explica la veritable història del Bisbe Romero, un dels grans representants de la Teologia de l’Alliberament al costat de figures com Pere Casaldàliga qui, de fet, el va anomenar “Sant Romero d’Amèrica”. Per molts conegut gràcies a la cançó de Rubén Blades “El Padre Antonio y el Monaguillo Andrés” –on el cantautor panameny l’anomenava “el cura bueno”- el Bisbe Romero, “la veu dels sense veu”, va ser criticat pels estaments més oligàrquics de l’església i assassinat per un govern corrupte que cometia abusos constants contra la població civil.
El cielo abierto se centra en els 3 anys durant el qual aquest personatge va patir una profunda transformació personal i ideològica que el va allunyar dels seus orígens marcadament conservadors per convertir-lo en un dels detonants d’una llarga guerra civil a El Salvador, així com en un emblema internacional de la lluita a favor de la dignitat de les classes més pobres i en contra la violació dels drets humans.
Quan el febrer de l’any 77 Romero va ser nomenat arquebisbe, les classes més humils d’El Salvador van perdre qualsevol esperança de progrés. Era un bisbe conservador, triat per un règim de dretes i antidemocràtic que ja havia expulsat del país altres sacerdots que s’havien posicionat en contra l’explotació i la pobresa dels seus compatriotes i fidels. Quan el seu company de professió i íntim amic, el pare Rutilio Grande, l’home que havia estat al capdavant de la parròquia d’Aguilares promovent la consciència col·lectiva i l’organització dels camperols a favor d’una vida digna, va ser assassinat el 17 de març de 1977, alguna cosa va canviar molt profundament dins del Bisbe Romero.
El cielo abierto segueix els 3 anys posteriors a aquell fet i que acabarien amb l’assassinat a sang freda del Bisbe Romero en ple exercici d’una missa. El dia anterior, Diumenge de Rams, el Bisbe havia ofert un sermó històric, l’últim de les desenes d’homilies seguides per la ràdio cada diumenge per centenars de milers de salvadorenys. En aquell sermó havia dit: “Yo quisiera hacer un llamamiento, de manera especial, a los hombres del ejército (...) Hermanos, son de nuestro mismo pueblo. Matan a sus mismos hermanos campesinos. Y ante una orden de matar que dé un hombre, debe prevalecer la ley de Dios que dice: "No matar". (...). Una ley inmoral, nadie tiene que cumplirla”. El sermó va ser la seva sentència de mort.

Sorgit com un encàrrec de la Universitat nord-americana de Notre Dame, desestimat pels presumptes atacs que llançava contra l’església i pel retrat incendiari que oferia del Bisbe Romero, "El cielo abierto" veu finalment la llum de manera independent.

Durant el mes de març es faran diverses projeccions.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.