Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) La completa remodelació de l’edifici del Seminari de Tarragona ja està a mig camí. Aquesta setmana es va inaugurar la primera part de les obres que inclou la reforma de l’ala esquerra de l’edifici, la part que acull el claustre amb la capella romànica de Sant Pau i diverses sales de reunió i d’exposicions.

“Una inversió que donarà molts fruïts i amb la que exercim el nostre deure i responsabilitat d’església primada posant-ho al servei de l’Església de Catalunya”. Així va presentar l’arquebisbe Jaume Pujol la renovació de l’edifici del Seminari de Tarragona. Batejat ara com Centre Tarraconense El Seminari, es vol convertir en un centre pastoral i cultural al servei de les diòcesis catalanes i de la ciutat de Tarragona.

Des del mateix emplaçament on probablement va predicar Sant Pau, l’edifici del Seminari té la “vocació de ser en l´Església un atri dels gentils, lloc de diàleg amb tots aquells que cerquen Déu, lloc de comunicació de l’evangeli i d’encontre amb Jesús”.
Situat a la part alta del recinte històric de Tarragona, el Seminari s’inclou en el conjunt que formen la Catedral, el Museu Diocesà, el Palau Arquebisbal i el Museu Bíblic.

Actualment, l’edifici del Seminari acull diverses institucions com l´Institut de Ciències Religioses Sant Fructuós, la biblioteca del Seminari Pontifici (amb 100.000 volums), el Seminari Menor diocesà, la residència sacerdotal, i després de la reforma acollirà també les seus de les delegacions diocesanes de l'Arquebisbat i d’altres entitat com l’Associació Bíblica de Catalunya.

Quan finalitzin les obres, s’hauran renovat els 7.000 metres quadrats que té l’edifici, que inclou una atrevida la cobertura dels dos claustres d’aquest edifici del segle XIX. En el claustre renovat es mostra amb diversos panells la història de l’edifici.

Fins ara s’han invertit quatre milions d’euros procedents d’aportacions privades del deu milions que es preveu per a tot el projecte. Aquest any, a Tarragona també està previst concloure la reforma de la catedral.

Al servei de la Nova Evangelització

Coincidint amb la festa de la conversió de Sant Pau, la primera part de la reforma es va inaugurar amb la presència del secretari del Pontifici Consell per a Nova Evangelització, José Octavio Ruiz Arenas, arquebisbe colombià i exvicepresident de la Comissió Pontifícia per a l´Amèrica Llatina. L’arquebisbe Pujol li va expressar “el desig personal que aquest centre estigui disponible per a les iniciatives del Pontifici Consell per a la Nova Evangelització”.

“El missatge no és nou, ni es tracta de noves estratègies per atraure a la gent. Es tracta de fer possible que els homes i les dones d’avui puguin tornar a sentir l’amor del Senyor i l’alegria de l’Evangeli”, així va definir Ruiz Arenas la nova evangelització en la concorreguda conferència inaugural. Va fer una crida a “passar d’una pastoral de conservació a una pastoral missionera” i va dir que no es pot fer “pensant amb una formula única per a totes les Esglésies” o “anul·lant l’Evangelització ja feta, ni molt menys substituir-la”.

Ruiz Arenas –que va ser aplaudit per la seva salutació inicial en català- va reconèixer que “parlo amb temor en una terra que Pau va evangelitzar”. Entre altres aspectes, va remarcar el paper dels laics, “necessitem persones que parlin a Déu per a poder parlar de Déu”, i la importància del món digital: “els joves es troben avui a Twitter i a Facebook”.

L’acte inaugural es va fer aquest dimecres coincidint amb la festa de la conversió de Sant Pau. Després de la conferència, al Claustre de Sant Pau, l’arquebisbe de Tarragona va beneir la reforma, acompanyat de diversos càrrecs diocesans. Jaume Pujol va remarcar com Sant Pau, “que va passar de perseguir cristians a ser un enamorat de Nostre Senyor”, és “un model del que vol dir caure del nostre ego”.

En la inauguració també va intervenir la directora del Centre Tarraconense El Seminari, Marisa Jiménez, que va destacar que “l’edifici que ens interpel·la sobre com hem de conjugar avui la tradició eclesial amb el signes dels temps”. La nova seu del Seminari ja ha acollit algunes trobades com el congrés sobre Santa Tecla i ja l’han utilitzat algunes entitats i empreses de la ciutat per a fer-hi reunions.

Per la seva banda, el director de l'Institut de Ciències Religioses Sant Fructuós, Josep Maria Gavaldà, també va oferir el nou centre al Pontifici Consell per a la Nova Evangelització: “si vostè considera que aquest lloc on ens trobem va ser el darrer en la missió paulina, es podria considerar com el lloc des del qual és necessari emprendre una nova evangelització”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.