Vés al contingut
Catalunya Religió

(Obra Social “la Caixa”) L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el director general de la Fundació "la Caixa", Jaume Lanaspa, van signar aquest dimecres un acord per potenciar i garantir els projectes impulsats per CaixaProinfància, el programa d'atenció a la infància en situació de pobresa i exclusió de l'Obra Social "la Caixa", i a assegurar la màxima eficàcia i eficiència dels seus resultats.

L'Obra Social "la Caixa" és la impulsora del programa, mentre que 58 entitats socials s'encarreguen de coordinar i implementar CaixaProinfància a Barcelona, coordinades per Cáritas Diocesana de Barcelona, Casal dels Infants, APSEC, FEDAIA i Save the Children Barcelona.

Atès que aquestes organitzacions són les que millor coneixen les necessitats específiques de cada zona, el programa s'encarrega de completar l'acció que duen a terme en favor de la inserció social de les famílies amb menors, a més de contribuir a què l'entitat aprofundeixi en la seva acció social més genuïna: el treball diari per aconseguir que, en el marc d'un procés integrador, les famílies en risc d'exclusió social gaudeixin d'una vida el més normalitzada possible.

El programa proposa un model d'acció social, de manera que les diferents organitzacions, a més dels serveis socials de les administracions públiques, s'encarreguen d'identificar els menors i les famílies susceptibles de rebre ajuts i de valorar globalment les necessitats del menor.

El nou conveni estableix que l'Obra Social i l'Ajuntament identificaran i analitzaran conjuntament la distribució territorial de les situacions de vulnerabilitat social i risc d'exclusió que afecten a menors i famílies de Barcelona, i que requereixen, més enllà de l'atenció a necessitats puntuals, un plantejament global d'actuació que incideixi de forma integral en la transformació i millora de la realitat de la infància i la família.

Ambdues institucions es comprometen també a definir una cartera de serveis conjunta que permeti respondre a les necessitats de les llars atesos i optimitzar els recursos econòmics públics i privats adreçats a aquestes famílies.

CaixaProinfància busca trencar la transmissió de la pobresa de pares a fills, afavorint el desenvolupament d'una infància més sana i feliç, així com un desenvolupament més ple del seu potencial i les seves capacitats. El programa s'adreça a la infància en situació de pobresa econòmica i vulnerabilitat social amb la finalitat de promoure i donar suport al seu desenvolupament de manera integral, afavorint i donant suport a les polítiques de millora de l'equitat, cohesió social i d'igualtat d'oportunitats per a la infància i les seves famílies.

De la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona compta també amb una cartera de serveis específica per a l’atenció a la infància en risc.

En marxa des de fa quatre anys, el programa CaixaProinfància té per objectiu garantir la promoció socioeducativa de nens i nenes de 0 a 16 anys en risc o situació d'exclusió. Aquest abordatge integral de la pobresa infantil, centrat en el treball diari amb tots els membres de la llar, s'ha traduït en l'atenció d'un total de 37.357 nens i 22.626 famílies a Barcelona. Anualment, el programa atén al voltant de 12.500 menors de la Ciutat Comtal i 9.000 llars.

"la Caixa" ha invertit 49 milions d'euros en el desenvolupament i l'ampliació dels serveis socials que s'ofereixen a la ciutat de Barcelona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.