Vés al contingut
Catalunya Religió

(CiJ) El centre d’estudis Cristianisme i Justícia, impulsat per la Companyia de Jesús a Catalunya, presenta la seva habitual reflexió de final d’any. Amb el títol “Noves cruïlles, nous signes d’esperança”, el text assenyala tan els punts que considera més preocupants de l’actual situació econòmica i social com alguns signes d’esperança que haurien d’ajudar-nos a superar aquest difícil moment.

El document adverteix que “una part important de la societat està pagant injustament la factura de la crisi”, configurant un “escenari de més pobresa i desigualtat” que ens condueix a un risc de fractura social. Cristianisme i Justícia demana que es considerin altres formes de sortir de la crisi, més enllà del discurs dominant.

Les darreres retallades i les que es produeixin els propers mesos “no fan més que agreujar el drama social”, assegura el text, que es pregunta si hem d’acceptar un model social que expulsa una part significativa de la seva població per no poder seguir el ritme pautat pels poders econòmics. Tot i defensant un model de vida fomentat en valors com l’austeritat, la reflexió de CiJ nega que en nom de l’austeritat es puguin retallar serveis públics que serveixen per garantir determinats drets socials.

Cristianisme i Justícia també assenyala la crisi de la política, que sotmesa al poder financer i al dels mercats, no aconsegueix consolidar institucions capaces de regular i controlar aquests mercats. En l’escenari internacional, preocupa la crisi del deute, que ha fet trontollar els fonaments de la Unió Europea, i el món multipolar emergent, que planteja grans reptes com la democràcia, el mediambient i la redistribució de la riquesa.

Amb aquests cruïlles, el text apunta signes d’esperança que s’han produït aquest any. Concretament són l’anunci de la fi d’ETA, les “primaveres àrabs”, el fenomen del 15-M com a despertar ciutadà davant la situació política i econòmica, i l’augment de formes d’organització econòmica molt més democràtiques, sostenibles i justes com la banca ètica, el cooperativisme, el consum responsable o el comerç just.

Cristianisme i Justícia conclou la seva declaració amb la formulació d’alguns desitjos, que sorgeixen tant de l’anàlisi de la realitat com dels valors que defensa i promou aquesta institució. En primer lloc, “que les reflexions i decisions polítiques es prenguin sempre des dels sectors més vulnerables i no en contra d’aquests”, ja que l’augment de les desigualtats pot portar-nos a un escenari de fractura social.

En segon lloc “que s’aconsegueixi anar més enllà de la “solució única” que, segons sembla, només passa per la retallada de serveis públics. I finalment, “que el 2012 sigui una oportunitat per a construir, des de les diverses instàncies, un model de societat més fratern, just i equitatiu”.

Aquí podeu veure el document “Noves cruïlles, nous signes d’esperança” en català i en castellà, també podeu seguir al twitter amb el hashtag #reflexioCJ

Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.