Vés al contingut
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) Aquest divendres al vespre va morir a Montserrat el germà Odiló M. Planàs, monjo de Montserrat. Tenia 85 anys i en feia 67 que era monjo. Odiló M. (Josep) Planàs i Mas va ingressar a l’Escolania acabada la Guerra Civil espanyola, concretament en el primer grup d’escolans que tornava al centre, que havia estat preparat prèviament a l’Orfeó Català pel P. Anselm Ferrer. En aquest grup també es trobava el P. Abat Cassià M. Just, de qui va ser company de promoció. Fill del gran violoncel·lista Antoni Planàs i deixeble del mestre Sants Sagrera, el G. Odiló ha dedicat tota la vida a l’ensenyament musical a l’Escolania de Montserrat. Ha estat professor de solfeig, de piano i de violoncel. Va ser autor d’un mètode de violoncel per a infants.

La missa exequial tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria dilluns, dia 25, a les 10.45h, i serà presidida pel pare Joan Carles Elvira, prior de Montserrat, en absència de l’Abat Josep M. Soler, que és a Colòmbia passant visita canònica als dos monestirs fundats per Montserrat.

Va néixer a Barcelona el 12 de setembre de 1925, va entrar al monestir, com a germà, l’1 d’octubre de 1941; l’ingrés al noviciat es va produir el 6 de juliol de 1942 i va fer la professió simple el 4 de setembre de 1943. La professió perpètua la va fer el 30 d’octubre de 1947 i el 15 d’agost de 1964 va renovar la seva consagració en forma de professió solemne.

L’any 1961 va ampliar estudis de composició a París, on va tenir de professor a André Jolivet, i d’orgue, amb André Marchal. Entre els anys 1970 i 1971 va fer una estada al monestir cistercenc de Santa Maria de Solius, diòcesi de Girona, de la qual sempre n’ha estat molt vinculat. I el 1973 va continuar els estudis oficials de solfeig, d’harmonia, de piano i de direcció musical.

Organista de la comunitat des de 1960, ha contribuït en la reforma del cant litúrgic en català. A partir de la reforma litúrgica del Vaticà II, el germà Odiló M. Planàs va compondre un gran nombre de melodies per al cant litúrgic català i castellà. De 1979 a 1988 va col·laborar com a instructor a les Trobades d'Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat. Els darrers anys va ser instructor de les trobades d’organistes d’Església de Catalunya.

El germà Odiló va ser autor de diverses obres corals, instrumentals i per a orgue, en té més de 200 d’enregistrades a la propietat intel·lectual; i també de goigs. Ha publicat diversos llibres de cant, com ara Cant de la Litúrgia de les Hores: Vespres i Laudes dels diumenges, Cants de Festa, Exultem cantant, Preguem cantant (I i II), a més de Cants exequials i per a les misses de difunts; també va compondre un bon nombre de responsoris i de cants a la Mare de Déu . La seva darrera obra va ser: Oficio cantado de laudes y vísperas. La comissió interdiocesana de música va incorporar les melodies de les exèquies compostes pel germà Odiló com a oficials per a les diòcesis catalanes.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.